Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Slujiri arhiereşti în mijlocul românilor din Danemarca
În perioada 20-25 mai 2015, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, s-a aflat într-o vizită pastorală în comunităţile româneşti din Danemarca. De praznicul Înălţării Domnului, ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie în paraclisul mănăstirii ortodoxe române „Sfinţii Cuvioşi Macarie Romanul şi Ioan Iacob de la Neamţ“ din Ikast, Danemarca. La ceasul rugăciunii de seară, Preasfinţia Sa a slujit Taina Sfântului Maslu în parohia românească ocrotită de Sfinţii Ierarhi Pahomie de la Gledinul Bistriţei şi Ioan de la Râşca şi Secu, Episcopii Romanului, din oraşul danez Aalborg.
În după-amiaza zilei de 22 mai 2015, Preasfinţitul Macarie a săvârşit Taina Sfântului Maslu în oraşul Skagen, cel mai nordic punct al Danemarcei. Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură, întărindu-i pe credincioşi în credinţa şi identitatea lor strămoşească, iar la final a participat la dialogul duhovnicesc ce a avut loc la tradiţionala agapă.
Duminică, 24 mai 2015, ierarhul românilor ortodocşi din Europa de Nord a săvârşit Sfânta Liturghie şi Taina Botezului în biserica românească „Naşterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul şi Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava“ din Ikast, Danemarca. După săvârşirea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Macarie a binecuvântat noile ateliere de veşminte bisericeşti ale acestei parohii, coordonate de doamna preoteasă Elena Gabriela, de profesie inginer textilist. Aici se confecţionează şi veşminte tradiţionale populare româneşti după modele autentice.
La final, părintele paroh Casian Silviu a mulţumit Preasfinţitului Episcop Macarie pentru binecuvântarea comunităţii şi a activităţilor desfăşurate în noile ateliere de veşminte. În încheiere, PS Episcop Macarie a oferit copiilor daruri, iar credincioşilor le-a dăruit mai multe cărţi de folos duhovnicesc. (Ioan Buşagă)