În Duminica Fiului risipitor, Înalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a fost prezent în biserica Parohiei Arad-Grădişte din Protopopiatul Arad. Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor Catedralei episcopale cu hramurile „Învierea Domnului“ şi „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul“ din Caransebeş. Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepscopiei Timişoarei, a fost prezent în mijlocul comunităţii credincioşilor cu deficienţe de auz şi vorbire din Timişoara.
În duminica a XXXIV-a după Rusalii, a întoarcerii Fiului risipitor, în biserica Parohiei Arad-Grădişte, Asociaţia ortodoxă „Oastea Domnului“ a organizat un amplu program comemorativ dedicat împlinirii a 125 de ani de la naştere şi 75 de ani de la trecerea la cele veşnice a părintelui Iosif Trifa, întemeietorul asociaţiei, împlinirea a 90 de ani de la întemeierea acesteia şi trecerea celor 5 ani de la mutarea la Domnul a lui Moise Velescu, preşedinte al asociaţiei, enoriaş al acestei parohii. La programul desfăşurat pe parcursul întregii zile, membrii asociaţiei, veniţi din diferite părţi ale ţării, dar şi credincioşii parohiei au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Înalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului. Înalt Preasfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie, în cadrul căreia, sub titlul „Dreptate şi îndreptare“, subliniind frumuseţea Pildei întoarcerii fiului risipitor, a vorbit despre starea dintru început a omului, din care căzând, având deplina libertate a alegerii între bine şi rău, o poate recâştiga prin conlucrarea cu harul divin. A amintit, de asemenea, că Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, cu promulgarea libertăţii religioase prin Edictul de la Milan pentru Imperiul Roman, îndeamnă la analizarea a ceea ce înseamnă libertatea creştină, conformă voinţei lui Dumnezeu şi ascultării cuvântului Său. După-amiază, IPS Timotei, reiterând pericopele zilei (I Corinteni 6 şi Luca 15), a arătat modul în care sărbătoririle şi comemorările prilejuite de această zi au trezit în conştiinţa celor prezenţi obligaţia de a continua lucrarea înaintaşilor în unitatea Bisericii, învăţăturile multiple din citirile zilei, prelucrate de cei care au cuvântat, recitat versuri sau interpretat imne, relevând bogăţia Sfintei Scripturi în tălmăcirea Sfintei Tradiţii, spre mai mare folos duhovnicesc şi câştigarea mântuirii. Preotul Viorel Roja, parohul locului, a adus mulţumiri chiriarhului pentru vizita pastorală, de asemenea, oaspeţilor din cadrul Oastei Domnului pentru împreuna-participare la momentele de comemorare şi înălţare duhovnicească.
Slujire arhierească la Catedrala episcopală din Caransebeş
Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a slujit Sfânta Liturghie în Catedrala episcopală, la care au participat numeroşi credincioşi, dar şi mulţi tineri şi copii.
În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor prezenţi, Preasfinţitul Lucian a tâlcuit pericopa evanghelică citită în cadrul Sfintei Liturghii.
„În această parabolă a fiului risipitor ne regăsim cu toţii, unii suntem asemeni fiului risipitor, alţii iar asemeni fiului ascultător. Aşa cum duminica trecută am văzut din parabola Vameşului şi fariseului, că oamenii se împart în două categorii şi au două atitudini atunci când se roagă în faţa lui Dumnezeu, unii se aseamănă cu fariseul, care ţinea foarte mult la imaginea sa, iar alţii se aseamănă cu vameşul cel smerit, care, păcătos fiind, şi-a venit şi el în sine, asemeni fiului risipitor, şi intrând în templu, nu cuteza să-şi ridice ochii la cer, ci îşi bătea pieptul zicând rugăciunea scurtă şi smerită: „Dumnezeule, milostiv fii mie păcătosului!“, în duminica aceasta vedem iarăşi două atitudini: atitudinea fiului risipitor, precum şi cea a fiului ascultător, care, deşi nu şi-a luat averea, nu şi-a cheltuit averea cu desfrânatele, nu s-a putut bucura de întoarcerea fratelui său şi de ospăţul comuniunii, pe care părintele primitor l-a făcut în cinstea întoarcerii fiului cel rătăcit. Fiecare dintre noi ne regăsim în aceste parabole, care ne deschid nouă uşile pocăinţei prin care se cuvine nouă să intrăm în Împărăţia Tatălui şi a Fiului şi a Sfântului Duh. Acestea sunt uşile Împărăţiei cerurilor: uşile pocăinţei la care ne cheamă Biserica în această perioadă cu totul specială“, a arătat PS Lucian. La finalul Sfintei Liturghii, s-a oficiat Polihroniu pentru a marca împlinirea celor şapte ani de slujire arhierească a Preasfinţitului Lucian în scaunul istoricei Eparhii a Caransebeşului. Toţi credincioşii prezenţi au primit din partea chiriarhului anafură şi iconiţe.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei episcopale „Învierea Domnului“, condus de pr. Gheorghe Tistu.
Slujire arhierească la Timişoara
Duminică, Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepscopiei Timişoarei, a fost prezent în mijlocul comunităţii credincioşilor cu deficienţe de auz şi vorbire din Timişoara, unde a slujit Sfânta Liturghie în Capela „Sfânta Maria“, de la demisolul Bisericii „Naşterea Maicii Domnului“ a Parohiei Timişoara-Iosefin. Din soborul slujitorilor a făcut parte şi pr. Eugen Bendariu, slujitor al comunităţii hipoacuzicilor timişoreni. Acesta, alături de interpretul de la strană Eduard Vass, a tradus în limbaj mimico-gestual întreaga slujbă, pe înţelesul celor prezenţi. În cuvântul adresat credincioşilor, Preasfinţitul Paisie i-a îndemnat să participe în continuare cu evlavie şi dăruire la viaţa Bisericii. Comunitatea timişorenilor cu dizabilităţi de auz şi vorbire a luat fiinţă în anul 2001, cu sprijinul Parohiei Timişoara-Iosefin şi cuprinde aproximativ 200 de persoane. Consiliul parohial, la propunerea pr. paroh Ionel Popescu, a suportat cheltuielile necesare urmării unui curs de specializare la Facultatea de Teologie din Piteşti pentru diaconul Eugen Bendariu, care a fost hirotonit apoi preot pe seama acestei comunităţi. Prima Sfântă Liturghie oficiată de pr. Eugen Bendariu în limbaj mimico-gestual a avut loc duminică, 12 mai 2002, în sala de festivităţi a Parohiei Timişoara-Iosefin, de faţă fiind şi Înalt Preasfinţitul Nicolae, Mitropolitul Banatului. Începând cu anul 2011, slujbele religioase sunt oficiate în Capela „Sfânta Maria“ de la demisolul bisericii parohiale, sfinţită de Preasfinţitul Paisie Lugojanul la data de 11 septembrie 2011 şi organizată special pentru membrii acestei comunităţi. (Pr. Vasile Pop, diac. Nicolae Codrea, George Giurgiu)