Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Slujiri arhiereşti în Mitropolia Banatului
În duminica a V-a din Postul Sfintelor Paşti, Înalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească în Biserica „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“ (Catedrala veche), a Parohiei Arad - Centru. Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a efectuat o vizită pastorală în Parohia Scăiuş din Protopopiatul Reşiţa. Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a fost prezent în biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului“ a Parohiei Timişoara - Iosefin.
Înalt Preasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a oficiat în duminica a V-a din Postul Sfintelor Paşti Sfânta Liturghie arhierească în biserica cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“ (Catedrala veche), a Parohiei Arad - Centru, înconjurat de soborul preoţilor şi diaconilor slujitori, în prezenţa unui mare număr de enoriaşi. Pentru a da în continuare cinstire cuvenită lăcaşului care, vreme de peste un veac şi jumătate, a servit drept catedră ierarhilor Aradului şi ca expresie a dragostei părinteşti faţă de preoţii şi credincioşii acesteia, IPS Arhiepiscop Timotei efectuează adeseori vizite canonice şi slujiri liturgice la Catedrala veche, şi după târnosirea Catedralei „Sfânta Treime“, noua Catedrală arhiepiscopală din municipiul Arad. În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, sub titlul „Jertfă înălţătoare“, în temeiul pericopelor duminicii (Evrei 9 şi Marcu 10), Înalt Preasfinţia Sa a arătat cum, pentru a dobândi Împărăţia cerurilor, este necesară jertfa. „Prin vestirea Pătimirii Sale, Mântuitorul arată aceasta, îndreptând astfel gândul ucenicilor nedesprins de cele pământeşti. Domnul Însuşi S-a înălţat pentru noi prin jertfa Sa. Viaţa Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, desprinsă de lume şi închinată întru totul lui Dumnezeu, este şi ea o ilustrare a încununării jertfei; orice urcuş nu este numai un efort personal, ci şi o înălţare prin harul lui Dumnezeu, de unde şi datoria strădaniei noastre pentru înălţare spirituală, cu ajutorul harului divin“, a spus Înalt Preasfinţia Sa. În cadrul Sfintei Liturghii, Arhiepiscopul Aradului a hirotesit întru iconom stavrofor pe preacucernicul preot Teodor Pavel, fost profesor de muzică bisericească şi duhovnic la Seminarul Teologic Ortodox din Arad, ca apreciere şi meritată răsplată pentru întreaga activitate educaţională desfăşurată. La încheierea slujbei, pr. Traian Micoroi, consilier administrativ bisericesc la Centrul eparhial şi parohul Bisericii Arad - Centru, a mulţumit chiriarhului, în numele preoţilor şi credincioşilor parohiei, pentru bucuria duhovnicească prilejuită şi pentru permanenta grijă părintească pe care Înalt Preasfinţia Sa o poartă acestei străvechi parohii arădene.
Vizită pastorală în Parohia Scăiuş
Tot duminică, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a efectuat o vizită pastorală în Parohia Scăiuş din Protopopiatul Reşiţa. Cu acest prilej, chiriarhul a sfinţit icoanele nou-zugrăvite de pe iconostas, după care a săvârşit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi în biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“. La slujbă au participat autorităţi locale, precum şi un număr însemnat de credincioşi. Preasfinţia Sa, în cuvântul de învăţătură, a subliniat: „Chiar dacă am mai slujit în această parohie atât Sfânta Liturghie, cât şi slujba Vecerniei, se cuvenea ca înainte de sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos să revenim în această mică parohie, dar harnică şi rugătoare şi să sfinţim icoanele care împodobesc catapeteasma bisericii şi împreună în biserică cu pace Domnului să ne rugăm, binecuvântând Împărăţia Tatălui şi a Fiului şi Sfântului Duh, slujind Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare şi împărtăşindu-ne cu Trupul şi Sângele Domnului şi din cuvântul Mântuitorului, care are putere multă. De asemenea, ne bucurăm foarte mult că în duminica a III-a din Postul Mare am poposit tot în comuna Fârliug, la Parohia Dezeşti şi am sfinţit troiţa aşezată la şoseaua principală ce leagă Lugojul de Soceni, respectiv Reşiţa şi Caransebeş, aici la drumul spre Parohia Scăiuş, nu cea mai mică din parohiile Episcopiei Caransebeşului, ci o parohie într-adevăr harnică, dinamică şi activă, o parohie cu un preot devotat Bisericii şi cu oameni credincioşi şi ataşaţi Bisericii strămoşeşti“. În localitate a existat o bisericuţă de lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“, ridicată în anul 1726. Biserica actuală, cu acelaşi hram, a fost ridicată în 1936, păstrându-se de la vechea biserică un clopot. În anul 1892, biserica a fost pictată de Constantin Savin. Parohia Scăiuş este misionară, numără 70 de familii cu 203 credincioşi şi este păstorită din anul 2008 de părintele Cristian Guran.
Slujire arhierească în Parohia Timişoara - Iosefin
Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a fost prezent duminică în mijlocul credincioşilor din biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului“ a Parohiei Timişoara - Iosefin. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu pr. Ionel Popescu, parohul bisericii, şi în prezenţa a numeroşi credincioşi. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Preasfinţitul Paisie, care a tâlcuit învăţăturile Evangheliei de la Marcu 10, 32-45 şi a evidenţiat exemplul de urmat oferit de viaţa Cuvioasei Maria Egipteanca, tuturor credincioşilor, prin propria vieţuire, prin pocăinţă, prin post, rugăciune şi fapte bune. La finalul slujbei, ierarhul a transmis din partea Înalt Preasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, binecuvântarea şi purtarea Sa de grijă pentru toţi credincioşii şi slujitorii parohiei timişene. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Parohiei Timişoara -Iosefin, condus de prof. Nicolae Şincari.