În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Slujiri arhiereşti în Mitropolia Banatului
În Duminica a 5-a a Postului Mare, IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit Sfânta Liturghie în Parohia Arad-Şega II şi a sfinţit crucea ce va fi pusă pe biserică, PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, a slujit în Parohia Vărădia, iar PS Paisie Lugojanul a slujit în Catedrala mitropolitană din Timişoara.
În Parohia Arad-Şega II, Înaltpreasfinţitul Timotei a slujit Sfânta Liturghie şi a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a tâlcuit mesajul acestui popas duhovnicesc din post, amintind de Cuvioasa Maria Egipteanca şi de Evanghelia zilei: „Cuvioasa Maria Egipteanca oferă prilejul observării puterii pe care o poate câştiga în urma unei pocăinţe adevărate. De aici, prin duminica aceasta se face introducere în săptămâna Floriilor, a intrării Domnului în Ierusalim, Mântuitorul prevestind prin cele relatate de pericopa evanghelică jertfa Sa. Roadele ei le primesc credincioşii prin Euharistie, de care trebuie să ne apropiem după adâncă cercetare prin spovedania în faţa părintelui duhovnicesc, dacă se poate cât mai des, ca să nu lăsăm Liturghia fără de participarea noastră“.
Înaltpreasfinţia Sa a amintit celor prezenţi că biserica nouă ce se construieşte în parohie a fost, la un moment dat, proiectată ca viitoare catedrală a Aradului, ulterior fiind aleasă o altă locaţie. „Mulţumim constructorului crucii, Gheorghe Lazăr, care datorită abilităţilor şi seriozităţii sale a fost ales să facă lucrări asemănătoare în multe locuri, amintind aici de Mănăstirea Dobreşti, ctitorie a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Prin urmare, vă felicităm pe toţi, preoţi şi credincioşi, şi rugăm pe Domnul Hristos să vă dăruiască putere să continuaţi finalizarea, cât mai curând, a acestei zidiri materiale şi duhovniceşti care este biserica cu hramul «Înălţarea Domnului»“, a arătat IPS Timotei.
La final, ierarhul, preoţii slujitori ai parohiei, Gheorghe Iova, Teodor Baba şi Filip Albu, împreună cu credincioşii au ieşit pentru a sfinţi crucea cea nouă ce va fi aşezată pe biserică. Apoi, preotul Gheorghe Iova, parohul bisericii, a mulţumit IPS Timotei pentru faptul că a acceptat şi a dat curs invitaţiei făcute, precum şi constructorilor pentru efortul depus.
Vizită pastorală în Parohia Vărădia
În Episcopia Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Lucian a slujit duminică Sfânta Liturghie în Parohia Vărădia, Protopopiatul Reşiţa, în biserica cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh“. La slujbă alături de autorităţile locale au participat un număr însemnat de credincioşi, dintre care foarte mulţi copii şi tineri îmbrăcaţi în costume populare specifice Văii Caraşului. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos“ al Episcopiei Caransebeşului.
„Am socotit de bine ca înainte de praznicul praznicelor, Învierea Mântuitorului Hristos, să venim în această parohie şi să ne bucurăm duhovniceşte împreună la o Sfântă Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare. Ne-am bucurat să vedem că astăzi s-au apropiat de Sfântul Potir copii, tineri şi credincioşi care au luat cu frică de Dumnezeu, cu credinţă şi cu dragoste Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos“, a arătat Preasfinţitul Părinte Lucian.
În continuare, chiriarhul, însoţit de soborul slujitor şi de autorităţile locale, a urcat în procesiune pe Dealul Chiliilor unde a pus piatra de temelie pentru paraclisul cu hramul „Naşterea Maicii Domnului“. Lăcaşul ce se va înălţa cu sprijinul familiei Cahniţă se va afla în apropierea ruinelor cetăţii romane de la Argidava şi de ruinele vechii mănăstiri de la Vărădia.
Slujire arhierească la Timişoara
Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a slujit în Duminica Cuvioasei Maria Egipteanca la Catedrala mitropolitană „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Timişoara. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de pr. Ionel Popescu, vicar eparhial, care a evidenţiat câteva dintre învăţăturile duhovniceşti desprinse din Evanghelia duminicală. Totodată, părintele vicar a vorbit celor prezenţi şi despre viaţa şi aleasa petrecere a Cuvioasei Maria Egipteanca.
În finalul slujbei, a fost amintit credincioşilor prezenţi programul tradiţionalului pelerinaj de Florii ce va avea loc sâmbătă, 12 aprilie. „În acest an procesiunea va începe de la trei obiective importante ale oraşului de pe Bega, respectiv Biserica «Naşterea Maicii Domnului» a Parohiei Timişoara Iosefin, Biserica «Adormirea Maicii Domnului» a Parohiei Timişoara Elisabetin, iar o parte dintre parohii se vor reuni la Muzeul Banatului din Timişoara. De la cele trei obiective, preoţii şi credincioşii se vor îndrepta spre Catedrala mitropolitană, unde vor fi aşteptaţi de către Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, împreună cu preoţii şi diaconii slujitori de la lăcaşul mitropolitan. La ora 18:00 se va oficia slujba Vecerniei cu Litie, după care va urma tradiţionala procesiune în jurul Catedralei mitropolitane. Cu acest prilej, va fi sfinţită şi salcia pe care credincioşii o vor purta în mâini, împreună cu iconiţe şi flori, spre a marca aşa cum se cuvine bucuria şi importanţa acestui praznic minunat din viaţa Bisericii noastre“, a precizat pr. Ionel Popescu, vicar eparhial. Răspunsurile liturgice au fost date de corul studenţilor teologi de la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie din Timişoara, condus de pr. Laurian Popa. (Pr. Filip Albu, Darius Herea, Valentin Birău)