De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Slujiri arhierești la sărbătoarea Sfinților Români
În Duminica a 2-a după Rusalii, credincioșii din Mitropolia Munteniei și Dobrogei au participat la procesiuni și slujbe arhierești săvârșite în catedrale, așezăminte monahale, biserici de enorie și capele. Ierarhii au adresat îndemnuri de a continua urcușul lăuntric pe calea postului către sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel și au vorbit despre Sfinții Români ca modele ale unității de credință și de neam.
Mănăstirea Tuturor Sfinților Români-Galeșu din localitatea constănțeană Poarta Albă și-a sărbătorit duminică, 10 iunie, hramul. Înainte de slujba Sfintei Liturghii, IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a participat la procesiunea „Calea mărturisitorilor români”, pe o distanță de 5 kilometri, de la Monumentul Memorial Poarta Albă până la așezământul monahal. La procesiune au participat și membri ai Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, filiala Constanța. Clericii și credincioșii participanți la sărbătoarea Mănăstirii Poarta Albă-Galeșu au adus cinstire moaștelor Sfinților Mucenici Pantelimon, Epictet și Astion, purtate în procesiune și depuse spre închinare.
În Duminica Sfinților Români, credincioșii argeșeni au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de IPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, la un altar de vară amenajat în incinta Mănăstirii Aninoasa, județul Argeș. Cu această ocazie, ierarhul a adresat pelerinilor îndemnuri duhovnicești legate de perioada postului, informează eparhiaargesului.ro. Mănăstirea Aninoasa datează din 1677, este zidită în stil brâncovenesc și păstrează un veșmânt pictural realizat de Sfântul Cuvios Pafnutie - Pârvu Zugravul (Pârvu Mutu).
Olimpicii la religie din Buzău au fost premiați
IPS Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a slujit, duminică, 10 iunie 2018, la Catedrala „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău. După slujbă, ierarhul i-a premiat pe toți laureații fazei județene a Olimpiadei de Religie. Premiile oferite celor 53 de elevi din clasele V-XII, de la școlile și liceele buzoiene, au constat în sume de bani, cărți de rugăciuni și diplome, după cum ne-a informat pr. Dragoș-Mihail Olteanu, consilier media eparhial. „Elevii au înțeles cât de importantă este ora de religie pentru formarea lor culturală, dar mai ales din punct de vedere moral. Informații de tot felul au posibilitatea să culeagă și singuri, pe lângă cele predate de profesori. Dar repere ale unei vieți morale, întemeiate pe Evanghelia Mântuitorului Hristos, nu pot să aibă decât prin intermediul școlii și al Bisericii. Preotul la altar, profesorul de religie la catedră și părinții trupești, aceștia sunt factorii educaționali care le oferă repere morale, în funcție de care să-și coordoneze și ei viața”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian. La finalul slujbei, pr. Dragoș-Mihail Olteanu a fost hirotesit iconom stavrofor.
Vizită pastorală în Parohia Făcăeni
Duminică, 10 iunie 2018, PS Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” a Parohiei Făcăeni din Protopopiatul Fetești, județul Ialomița.
Cu această ocazie, ierarhul a acordat rangul de iconom preotului paroh Valentin Năstase și preotului coslujitor Ion Tudor. Preasfinţia Sa a cercetat și celelalte două biserici din comuna Făcăeni, ale parohiilor Găița și Progresu, unde sunt șantiere de pictură.
PS Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, a săvârșit duminică Sfânta Liturghie de hram în capela campusului Facultății de Științe și Inginerie din Alexandria, filială a Universității „Valahia” din Târgoviște.