De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Slujiri arhiereşti la Timişoara, Zădăreni şi Caransebeş
În Duminica Întoarcerii Fiului risipitor, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a participat la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie de la Catedrala Mitropolitană „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Timişoara, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în Parohia Zădăreni, Protopopiatul Arad, iar Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a slujit la Catedrala Episcopală din Caransebeş.
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a participat în Duminica Întoarcerii Fiului risipitor la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie de la Catedrala Mitropolitană „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Timişoara. La slujba oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi, slujitori ai sfântului locaş, au fost prezenţi foarte mulţi credincioşi timişoreni. După slujbă, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură în care a tâlcuit pericopa evanghelică duminicală de la Luca 15, 11-32, ce istoriseşte pilda Întoarcerii Fiului risipitor. „Iubiţi credincioşi, şi noi suntem fii ai părinţilor noştri şi suntem fii ai Tatălui ceresc. Ar trebui să ne punem întrebarea: ce fel de fii suntem noi? Nu cumva şi noi am risipit averea părinţilor noştri? Poate unii veţi spune că părinţii au fost săraci, nu mi-au dat nimic ca avere, nu am risipit nimic. Iubiţi credincioşi, prin părinţi Dumnezeu ne-a dat fiecăruia dintre noi darul vieţii. De ce trăim noi astăzi? Trăim pentru că o binecuvântată mamă ne-a purtat în pântecele ei, ne-a purtat apoi în braţele ei şi ne-a purtat şi ne poartă toată viaţa în rugăciunile ei. Pentru cine varsă mama o lacrimă? Pentru fii! Eu şi frăţiile voastre am fost crescuţi cu lacrimi de mamă, nu numai cu pâine. De aceea suntem astăzi în Biserică, pentru că am fost hrăniţi cu lapte de mamă. Cei ce nu umblăm pe cărările maicii noastre ne-am rătăcit, am risipit lacrimile maicii noastre, am risipit omenia, am risipit dragostea, am risipit bună-cuviinţa. Iată, câte am risipit noi în viaţa aceasta! Dar, iubiţi credincioşi, nu am risipit doar lacrimile maicilor noastre, ci am mai risipit şi dragostea lui Dumnezeu Tatăl, a Fiului şi a Sfântului Duh. Nu am risipit doar iubirea Preasfintei Treimi, ci am risipit sângele lui Hristos care s-a vărsat pe cruce pentru noi. De câte ori suntem noi mai risipitori decât fiul din parabola de astăzi? El a risipit câţiva dinari, pe care i-a dat tatăl său, însă noi am risipit iubirea, am risipit sângele lui Hristos vărsat pe Crucea Golgotei pentru noi. Care suntem oare mai risipitori, cel din Evanghelia de astăzi sau noi? Iată, iubiţi credincioşi, însă ce am risipit în lume, Dumnezeu ne mai dă o şansă să culegem, să adunăm, ne mai dă şansa pocăinţei, aşa cum s-a pocăit fiul risipitor de astăzi, venit să îi ceară iertare tatălui său. Iubiţi fraţi şi surori, cei ce ne simţim risipitori ai darului lui Dumnezeu să învăţăm de la fiul risipitor de astăzi să ne cerem iertare din adâncul inimii şi al fiinţei noastre Tatălui Ceresc“, a precizat Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei Mitropolitane, condus de pr. Dan Dragomir.
Vizită arhierească în Parohia Zădăreni
Duminică, 8 februarie, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent în mijlocul credincioşilor Parohiei Zădăreni, Protopopiatul Arad. Ierarhul a fost întâmpinat în faţa locaşului de cult de pr. paroh Sorin Higioşan şi de pr. Viorel Higioşan de la Parohia Frumuşeni. În continuare, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit Sfânta Liturghie, la slujbă participând numeroşi credincioşi. În cadrul Sfintei Liturghii săvârşite în biserica parohială cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, chiriarhul a împărtăşit credincioşilor prezenţi un părintesc cuvânt de învăţătură, cu titlul „Îngăduinţă şi folos“ şi în contextul pericopelor biblice (1 Cor. 6, 12-20; Lc. 15, 11-32), în cadrul Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii astăzi, şi în vremea Triodului, subliniind raportul între cele două lucrări ale temei, datoria creştinului de a se strădui potrivit libertăţii voinţei în a săvârşi binele conform voii divine, după cum rezumă şi ectenia „Cele bune şi de folos sufletelor noastre…“, orice nedorită rătăcire de la calea adevărului trebuind îndreptată neîntârziat pentru a dovedi libertatea în duh ca strălucire a chipului lui Dumnezeu în om (cf. Ioan 8, 32). „Parohia în care ne aflăm, fiind şi în vecinătatea unei străvechi mănăstiri, oglindeşte şi o păstorire comună, edificatoare pentru modul conlucrării clerului de mir cu cel monahal în folosul credincioşilor care cercetează cele două altare într-un mod pilduitor“, a mai adăugat Înaltpreasfinţia Sa. În final, părintele paroh Sorin Higioşan a mulţumit ierarhului pentru bucuria prilejuită prin acest popas de suflet în mijloc parohienilor, iar chiriarhul a binecuvântat şi a felicitat credincioşii prezenţi la slujbă.
Slujire arhierească la Catedrala Episcopală din Caransebeş
În Duminica a 34-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor de la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului“ şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul“ din Caransebeş. Cu acest prilej, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie. La slujbă au participat numeroşi credincioşi, dintre care foarte mulţi la momentul potrivit s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului“, condus de părintele prof. Gheorghe Tistu. „Este o duminică premergătoare Postului Mare, o duminică care ne cheamă pe toţi la pocăinţă, la meditaţie şi ne îndeamnă pe fiecare să spunem în cugetul nostru «Părinte, am greşit la cer şi înaintea Ta. Nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul tău, ci fă-mă ca pe unul din argaţii Tăi». Învăţăm din pericopa evanghelică care s-a citit în cadrul Sfintei Liturghii să ne smerim pe noi înşine şi să ne pocăim cu adevărat, alergând spre Părintele primitor, Care ne iartă, ne binecuvântează, ne dezleagă şi se bucură în Împărăţia Sa pentru orice păcătos care se pocăieşte cu adevărat“, a arătat Preasfinţitul Părinte Lucian. Slujirea liturgică a fost marcată de împlinirea a 9 ani de la alegerea Preasfinţitului Părinte Lucian ca episcop al istoricei eparhii a Caransebeşului, la data de 8 februarie 2006, de către Colegiul Electoral Bisericesc. Instalarea a avut loc la data de 26 februarie 2006 în catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Caransebeş de vrednicul de pomenire Mitropolit Nicolae Corneanu. (Protos. Iustin Popovici, diac. Pavel Canea, Darius Herea, Valentin Birău)