La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Slujiri arhierești la vetre monahale din Oltenia
De praznicul Întâmpinării Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta Liturghie la paraclisul Mănăstirii Jitianu, județul Dolj. Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a slujit vineri, 31 ianuarie, la Mănăstirea Cozia, județul Vâlcea, cu ocazia împlinirii a 602 ani de când ctitorul ei, domnitorul Mircea cel Bătrân, a trecut la cele veșnice.
Obștea Mănăstirii Jitianu și credincioșii atașați duhovnicește de acest așezământ au fost binecuvântați duminică de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu, care a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de slujitori. În cuvântul de învățătură, ierarhul a subliniat importanța praznicului împărătesc „Întâmpinarea Domnului” pentru iconomia mântuirii oamenilor: „Mântuitorul Hristos a fost așteptat în pragul templului de Sfântul și Dreptul Simeon, la care s-a adăugat și prorocița Ana, o femeie credincioasă care aștepta și ea mântuirea lui Israel. Cu toții așteptau pe Mesia, Cel care a fost prezis de proroci și care a venit la împlinirea vremii pentru mântuirea noastră. Mântuitorul Hristos a venit și ne-a întâmpinat pe noi și ne întâmpină de fiecare dată de câte ori venim la biserică. El ne așteaptă pe noi și, așa cum Simion Dreptul l-a așteptat atunci când a venit, așa ne așteaptă și pe noi când venim la biserică și ne primește pe fiecare în parte, ne ascultă rugăciunea și ne împlinește cererea noastră”.
Mănăstirea Cozia a îmbrăcat vineri, 31 ianuarie, veşmânt de sărbătoare cu prilejul împlinirii a 602 ani de când ctitorul ei, domnitorul Mircea cel Bătrân, a plecat la Domnul. Slujba de pomenire a marelui nostru înaintaş a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de corul Seminarului Teologic „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnic, dirijat de părintele dr. Codruţ Scurtu.
„Voievodul Mircea cel Bătrân a luptat cu timp și fără timp la păstrarea unității neamului prin credință și cultură. Primele școli au fost înființate în cadrul mănăstirilor ctitorite de voievozi, iar în acest sens nu trebuie să uităm că prima școală de caligrafi din Țara Românească a fost înființată de Mircea cel Bătrân la Cozia. A susținut, prin toate coordonatele activității sale de domn, românii din Transilvania, considerându-i frați cu cei din celelalte țări românești. Dreapta credință și evlavia domnitorului nu pot fi puse la îndoială. Ctitoriile sale sunt semnul unei credințe nestrămutate, ce arată dorința acestuia de a fi pomenit necontenit la Sfânta Liturghie, iar duhovnicul său, Sfântul Nicodim de la Tismana, este fără doar și poate un garant cert al viețuirii creștine, în frică de Dumnezeu, pe care voievodul o avea”, a spus Arhiepiscopul Râmnicului în cuvântul de învățătură.