Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Slujiri arhierești și cuvinte de învățătură în Duminica Mironosițelor
În Duminică a 3-a după Paşti au fost cinstite femeile purtătoare de mir, primele persoane care au primit de la înger vestea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Ierarhii din eparhiile Munteniei și Dobrogei au săvârșit Sfânta Liturghie în catedrale, dar și în mănăstiri unde viețuiesc monahii. În cuvintele de învățătură, aceștia au tâlcuit Evanghelia duminicală (Marcu 15, 43-47; 16, 1-8) și au arătat că Biserica Ortodoxă le-a sărbătorit în această duminică pe toate femeile evlavioase care au mărturisit credinţa, asemenea mironosiţelor care au vestit Învierea Domnului.
La Catedrala Patriarhală din București, Sfânta Liturghie a fost săvârșită duminică de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre curajul femeilor mironosițe: „Venind la mormânt și întrebându-se cine le va prăvăli lor piatra care era așezată la intrarea mormântului, deodată femeile mironosițe au văzut că lespedea, care era foarte mare, era dată la o parte. Părăsind teama, femeile merg mai departe, încurajate de faptul că piatra era dată la o parte, și intrând, găsesc un tânăr îmbrăcat în veșminte albe, un înger al Domnului, care li se adresează. Nu Îl găsesc acolo pe Cel înviat, dar găsesc un înger, un mesager al Domnului, care le vestește Învierea”.
Municipiul Constanța
În Duminica Mironosiţelor, a treia după Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța. Slujba a fost transmisă live pe pagina de Facebook a arhiepiscopiei, informează TRINITAS TV. În cuvântul rostit, ierarhul a vorbit despre virtuțile femeilor mironosițe: „Aveau râvnă pentru Hristos, aveau o credință vie, evlavie și o bărbăție neobișnuită. Ele i-au întrecut pe bărbați, ele au fost cele care, coborând în mormânt, au văzut îngerul, care le-a și vorbit. Femeile mironosițe au fost primele propovăduitoare ale Învierii Domnului”.
Schitul Brătășești, județul Argeș
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, s-a aflat duminică în mijlocul obștii monahale de la Schitul Brătășești din județul Argeș, unde a săvârșit Sfânta Liturghie. În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre curajul sfintelor femei mironosițe, care nu s-au lăsat intimidate de soldații romani și au pornit spre mormântul Domnului Iisus Hristos. La final, ierarhul a instalat-o pe monahia Efrema Drăghici ca egumenă a schitului și i-a oferit distincția eparhială „Crucea Basarabă”, se arată pe eparhiaargesului.ro.
Mănăstirea Podul Bulgarului, județul Buzău
Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Podul Bulgarului, județul Buzău, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, ne-a transmis pr. Dragoș Olteanu, consilier eparhial.
În cuvântul rostit la final, ierarhul a explicat că în Duminica a 3-a după Paști sunt cinstite nu doar femeile mironosițe, ci toate femeile creștine. „De-a lungul secolelor, femeile creștine și-au crescut copiii cu multă dragoste și spirit de sacrificiu, alăptându-i, cântându-le cântece de leagăn, insuflându-le credința cea adevărată, rugându-se pentru ei și făcând nenumărate nopți albe, pentru ca fiii și fiicele lor să crească frumoși și sănătoși, să ajungă persoane împlinite din punct de vedere spiritual și cultural. Credincioasele noastre trudesc, cu timp și fără timp, în biserica de acasă, familia, dar și în Biserica extinsă, adică în mijlocul comunității de credincioși adunați în locașul sfânt, pentru ca valorile creștine și învățăturile Mântuitorului Hristos să prindă rădăcini în sufletele tuturor oamenilor”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Municipiul Galați
În Duminica a 3-a după Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Slujba a fost transmisă live pe pagina de Facebook a eparhiei, ne-a transmis pr. Rareș Bucur, consilier eparhial.
„Mesajul părintesc, duhovnicesc și de încurajare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la Duminica Mironosițelor ne descoperă nu doar frumusețea mărturisirii prin bucurie lăuntrică a Învierii Domnului, ci mai ales recunoștința pentru lucrarea apostolească a urmașelor femeilor mironosițe. În familie, în Biserică și în lumea noastră, darul slujirii creștinelor este mărturia iubirii fără încetare transpusă mereu în fapte luminoase, temeinice și izvorâtoare de liniște sufletească, de armonie socială și viețuire curată. Să ne gândim astăzi la toate mamele, soțiile și harnicele slujitoare ale sănătății și educației creștine fără a le uita pe doamnele preotese și diaconițe. Dânsele îi sprijină mult, îi încurajează și-i ajută în misiune pe bunii noștri păstori de suflete”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian.
Municipiul Slobozia
Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit duminică Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Slobozia, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul rostit, ierarhul a vorbit despre femeile mironosițe, numite și ucenițele Domnului pentru credincioșia arătată Mântuitorului Iisus Hristos atât în timpul vieții, și mai ales după răstignirea, înmormântarea și Învierea Sa. Sfânta Liturghie din Duminica Mironosițelor a fost transmisă live pe rețeaua informațională a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, se arată pe sf-esc.ro.
Niculițel, județul Tulcea
La Biserica „Sfântul Atanasie” din localitatea Niculițel, județul Tulcea, a fost sărbătorit duminică, 4 mai 2020, ocrotitorul spiritual, Sfântul Ierarh Atanasie cel Mare. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează TRINITAS TV. „I-am adus prinos de mulțumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile pe care le-a revărsat asupra fiecăruia dintre noi, și mai ales i-am mulțumit smerit pentru ploaia binefăcătoare pe care de două zile a revărsat-o asupra pământului însetat al Dobrogei de Nord. În această zi, ne-am adus aminte de toate femeile creștine, care cu adevărat fac astăzi, așa cum a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, o operă de apostolat și misionarism creștin în slujirea lui Dumnezeu și a aproapelui”, a spus Preasfinția Sa.