În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Slujiri arhiereşti şi hramuri
Anul acesta, sărbătoarea Înălţării Domnului este în aceeaşi zi cu prăznuirea Sfinţiilor Împăraţi întocmai cu apostolii, Constantin şi mama sa, Elena. După Sfânta Liturghie se oficiază slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în lăcaşele de cult din ţară şi străinătate. La ora 12.00, clopotele vor fi trase în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.
Azi, la Înălţarea Domnului şi la sărbătoarea Sfinţilor Sfinţii Împăraţi întocmai cu apostolii, Constantin şi mama sa, Elena, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Dobic.
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa, Elena“ de la Afteia, judeţul Alba. Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, va oficia Sfânta Liturghie la Biserica „Înălţarea Domnului“ şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din cadrul Garnizoanei Oradea. Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, va săvârşi Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală „Înălţarea Domnului“ din Zalău. Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, oficiază Sfânta Liturghie în Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Baia Mare. De la ora 12.00 săvârşeşte slujba Parastasului la statuia Ostaşului Român din Parcul Central - Baia Mare.
Sărbătoare la Dobric
Aşezământul monahal de la Dobric, judeţul Bistriţa Năsăud a fost înfiinţat în 1992. Complexul monahal este format dintr-o casă veche, un fost conac boieresc de aproape 200 de ani, unde a fost amenajat un paraclis cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ şi o bisericuţă din lemn cu hramul „Sfântul Evanghelist Luca“, ridicată în stil maramureşean de meşterii din Bârsana. În prezent se lucrează la biserica mare de zid cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“ care a fost ridicată până la nivelul turnurilor. Anul acesta a fost finalizată şi construcţia în roşu a viitorului cămin de bătrâni, a cărui piatră de temelie a fost pusă de IPS Mitropolit Andrei, în urmă cu doi ani, de sărbătoarea hramului.
Hram la Afteia
Înfiinţată încă din secolul al XVI-lea şi cunoscută sub numele de Sihăstria din Plăişor, mănăstirea de la Afteia avea la mijlocul secolului al XVIII-lea la conducere pe Sfântul Cuvios Sofronie Mărturisitorul. În această perioadă, mănăstirea a devenit principalul centru pentru apărarea credinţei strămoşeşti, Sfântul Sofronie conducând mişcarea românească din 1759 până în 1761. Mănăstirea a fost dărâmată în 1778 iar cu o parte din materialul recuperat a fost construită actuala biserică de lemn din sat (1798), în care se păstrează numeroase vestigii ale vechiului aşezământ. În 1975 s-a reluat tradiţia monahală întreruptă în 1959, şi în prezent sunt 15 vieţuitori, iar stareţul mănăstirii este protosinghelul Ioan Paven.
Hram la Braşov
Sărbătorirea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena este şi hramul bisericii din Parohia Ortodoxă „Valea Cetăţii - Braşov“. Anul acesta se împlinesc douăzeci şi cinci de ani de la începerea lucrărilor de construcţie a Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“. În anul 1990, la praznicul Învierii Domnului s-a săvârşit prima sfântă slujbă în aer liber pe terenul pe care s-a construit ulterior biserica, iar la 10 iunie 1990 s-a pus piatra de temelie a bisericii, lucrările de construcţie şi de dotare a bisericii realizându-se în regie proprie, pe parcursul a douăzeci de ani. Sfinţirea bisericii s-a săvârşit la 11 iulie 2010 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu, conform celor precizate de parohul Corneliu Gârbacea.
La prăznuirea hramului bisericii sunt invitaţi numeroşi preoţi ortodocşi şi 16 preoţi ai cultelor creştine istorice (romano-catolic, greco-catolic, evanghelic C.A., evanghelic C.A.S.P., reformat, unitarian) din oraşul Braşov, precum şi preşedintele Cultului Mozaic din Braşov. După Sfânta Liturghie şi slujirea Parastaselor, va avea loc procesiunea hramului care constă în înconjurarea bisericii, purtând icoana Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, racla cu părticele din moaştele Sfinţilor Mucenici Epictet, Astion, Zotic, Atal, Camasie şi Filip, racla cu părticele din moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, ripide, prapori, coliva praznicului. În cadrul procesiunii se vor citi patru pericope evanghelice şi ectenii. La final, credincioşii vor fi miruiţi şi vor primi milostenie de hram, conform pr. Corneliu Garbacea. (Oana Rusu)