În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Slujiri chiriarhale în Banat
În Duminica a 4-a după Paşti, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a slujit la Mănăstirea Lainici din judeţul Gorj, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în Parohia Agrişu Mare, Protopopiatul Ineu, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a slujit în Parohia Dognecea, Protopopiatul Reşiţa, iar Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a slujit la capela din incinta Spitalului de Psihiatrie din Gătaia, judeţul Timiş.
La invitaţia Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a participat duminică, 3 mai, la hramul Mănăstirii Lainici, ce şi-a sărbătorit la această dată ocrotitorul, pe Sfântul Cuvios Irodion.
Binecuvântare pentru credincioşii din Agrişu Mare
Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, s-a aflat în Duminica a IV-a după Paşti în vizită pastorală în mijlocul preoţilor şi credincioşilor din cadrul Protopopiatului Ineu. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa, a binecuvântat lucrările de renovare ce s-au efectuat la biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Parohia Agrişu Mare, parohie păstorită de părintele Adrian Zaha, protopopul Ineului. Părintele paroh a reuşit să finalizeze lucrările începute la exteriorul bisericii, iar pe lângă această mare lucrare, a mai început şi restaurarea unor picturi de mare valoare din pridvorul bisericii, care din cauza timpului au fost deteriorate. În cuvântul de învăţătură pus sub intitulat “Dorinţa ridicării”, pe temeiul citirilor scripuristice (Fapte 9; Ioan 5), chiriarhul a arătat modul în care vindecările minunate trupeşti şi sufleteşti făcute de Mântuitorul, iar după Învierea Sa, de către Apostolii Săi şi de către Biserică, au fost învăţătură şi pildă creştinilor pentru ridicarea din slăbiciuni, căderi şi moarte, spre sănătate, virtute şi spor de viaţă. În aceasta se poate vedea darul învierii făcut lumii prin pronia cerească, Învierea Domnului. Pentru toate lucrările efectuate la înfrumuseţarea locaşului de cult, părintele paroh Adrian Zaha a primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei un hrisov de mulţumire şi apreciere.
Scurt istoric al bisericii
Construcţia bisericii a început în anul 1934, în timpul păstoririi preoţilor Romul Motorca şi Sabin Bursaşiu. Este construită într-un original stil neobizantin, cu două turle înalte şi două cupole mari, din cărămidă, piatră, beton armat, acoperită cu tablă. Arhitectul care a construit, după planuri cu totul originale, această monumentală şi măreaţă biserică a fost Gheorghe Rafiroiu din Arad, fiind ajutat în execuţia lucrărilor de inginerul constructor Boszormeny. Arhitectural, biserica a fost şi este asemănată şi astăzi cu minunata Catedrală Sfânta Sofia de la Constantinopol, construită de împăratul bizantin Justinian cel Mare (527-565) în anul 537. Sfinţirea bisericii a avut loc la data de 18 octombrie 1936, săvârşită de către episcopul locului de atunci, Andrei Magieru (1936-1960), într-un cadru solemn, fiind un adevărat prilej de bucurie, şi mai ales o adevărată sărbătoare. Biserica din Agrişu Mare a fost considerată o emblemă a locaşurilor de cult ortodoxe din părţile Zărandului şi fiind chiar un important punct de vizitare pentru credincioşii din întreaga eparhie. Biserica a fost pictată de vestitul pictor Valentin Niţulescu, care a pictat şi alte biserici frumoase din judeţ.
Parohia Dognecea a îmbrăcat haine de sărbătoare
Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în Duminica a 4-a după Paşti în mijlocul credincioşilor din Parohia Dognecea, Protopopiatul Reşiţa. Cu acest prilej ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a resfinţit capela cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, după care, în prezenţa a numeroşi credincioşI, a săvârşit Sfânta Liturghie într-un foişor special amenajat. În cadrul Sfintei Liturghii chiriarhul a hirotesit pe părintele paroh Cosmin Florin Cosma întru sachelar, iar la final, ctitorilor şi binefăcătorilor le-a oferit acte de cinstire, pentru implicarea în lucrările de restaurare şi înfrumuseţare a bisericii. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului. „Am resfinţit această biserică, capela cimitirului istoric al localităţii, aşezând Sfintele Moaşte în piciorul Sfintei Mese, deoarece în ultima perioadă preotul şi credincioşii din această parohie au lucrat foarte mult, în mod special la Sfântul Altar. La Dognecea oamenii sunt foarte ataşaţi de sfânta Biserică, iar aici fiind şi locuri frumoase, locuri binecuvântate de Dumnezeu, unde putem vedea lacuri, peşteri, poeni, ne-am simţit foarte bine din punct de vedere spiritual, având sentimentul că ne aflăm într-un colţ de rai. În jurul bisericii sunt mormintele moşilor şi strămoşilor noştri, ale celor ce au vieţuit pe aceste meleaguri şi au păstrat dreapta credinţă, iar noi suntem datori să avem grijă nu numai de sfintele biserici, ci şi de cimitirele şi de mormintele înaintaşilor noştri, păstrându-le vie memoria şi rugându-ne pentru odihna sufletelor lor”, a arătat Preasfinţitul Părinte Lucian. Capela cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” din cimitirul parohiei a fost construită în anii 1935-1937, din cărămidă arsă şi piatră, la iniţiativa pr. Patriciu Gheorghe Lugojan. Scopul ei principal a fost săvârşirea slujbei Înmormântării, iar după resfinţire vor fi oficiate slujbe în mod regulat.
Slujire la Spitalul de Psihiatrie Gătaia
Din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a slujit duminica aceasta la Spitalul de Psihiatrie Gătaia. Cu acest prilej, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de Preasfinţia Sa în capela cu hramul ”Sfinţii Cosma şi Damian”, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte arhim. Clement Vântu, stareţul Mănăstirii Săraca, pr. Matei Codruţ, slujitor la Spitalul de Psihiatrie Gătaia, şi pr. Iulian Popa de la Parohia Colonia Gătaia. Alături de pacienţi, la slujbă au participat cadre medicale şi credincioşi din localitate. (Protos. Iustin Popovici, diac. Pavel Canea, Darius Herea, Valentin Birău)