Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Slujiri misionare ale ierarhilor din Muntenia și Dobrogea
În Duminica a 4-a a Marelui Post, ierarhi din Mitropolia Munteniei și Dobrogei au săvârșit Liturghia Sfântului Vasile cel Mare la catedralele eparhiale și în parohiile și mănăstirile vizitate, rostind cuvinte de învățătură în care au tâlcuit pasajul evanghelic lecturat și au evidențiat viața și activitatea Sfântului Cuvios Ioan Scărarul.
Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din localitatea Palazu Mare, județul Constanța. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială și le-a vorbit credincioșilor despre vindecarea copilului demonizat, relatând felul în care Mântuitorul a izgonit demonul care îl chinuia pe tânăr, redându-i acestuia sănătatea. În aceeași zi, ierarhul a sărbătorit împlinirea a 28 de ani de arhierie, fiind felicitat cu această ocazie de clericii și credincioșii prezenți, a transmis TRINITAS TV.
Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Mina” al Unității Militare 01042 din municipiul Curtea de Argeș. La bucuria întâlnirii cu ierarhul argeșean s-a adăugat și momentul instalării noului preot militar Mihai Stănoiu, care va oferi asistență duhovnicească militarilor din cadrul Batalionului 33 Vânători de Munte - Posada. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a oferit noului comandant al unității militare, locotenent-colonelul Costinel Popa, medalia creștin-ortodoxă „Sfântul Neagoe Vodă Basarab”. La rândul său, ierarhul a primit din partea instituției o plachetă cu Stema de Onoare și emblema batalionului, se arată pe site-ul eparhiei.
Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei
Credincioșii din comuna buzoiană Scorțoasa au trăit duminică, 3 aprilie, bucuria prezenței în mijlocul lor a Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Chiriarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în biserica ocrotită de Sfântul Ioan Botezătorul. În predica rostită la sfârșitul slujbei, ierarhul a vorbit despre viața plină de nevoințe ascetice a Sfântului Cuvios Ioan Scărarul, pomenit în această duminică, dar și despre cunoscuta sa lucrare, Scara dumnezeiescului urcuș sau Scara Paradisului, alcătuită din treizeci de trepte sau capitole: „Sfântul Ioan Scărarul explică, în lucrarea sa, faptul că cea dintâi treaptă pe care trebuie să se situeze monahul, înainte de începerea urcușului duhovnicesc, este desprinderea totală de lumea sensibilă, prin renunțarea la bunurile materiale și la grijile față de acestea, prin întreruperea legăturilor cu rudele și prietenii, dar mai ales prin lepădarea de propriul sine egocentrist, care-l poate conduce spre cumplitul păcat al mândriei”. În semn de prețuire pentru activitatea sa pastoral-misionară și administrativ-gospodărească, preotul paroh Valentin Mihalcea a primit rangul onorific de sachelar, ne-a transmis părintele Dragoș Olteanu, consilier eparhial.
Arhiepiscopul Dunării de Jos
În Duminica Sfântului Ioan Scărarul, un grup format din 50 de membri ai ASCOR Galați au luat parte la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la Catedrala din Galați. La final, studenții au fost primiți de ierarh la Reședința eparhială, iar acesta i-a binecuvântat și felicitat pentru implicare și pentru activitățile realizate, rostind totodată și un cuvânt de încurajare. Înaltpreasfinția Sa a binecuvântat apoi ordinea de zi a întâlnirii ASCOR care a urmat, se arată pe site-ul edj.ro.
Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor
Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfinții Voievozi” din municipiul Slobozia, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul său, ierarhul le-a vorbit credincioșilor prezenți despre vindecarea tânărului stăpânit de un demon, precum și despre puterea credinței în Iisus Hristos, mărturisită cu voce tare de tatăl copilului: „Mântuitorul a adresat o aspră dojană poporului pentru necredința lui și le-a vorbit ucenicilor Săi despre puterea postului și a rugăciunii în izgonirea demonilor. Cuvântul Mântuitorului, «Dacă poți crede, toate sunt cu putință celui ce crede», este folositor să-l avem permanent în sufletul și inima noastră în momentele de încercare și de ispită pe care le întâlnim în viață”, se arată pe site-ul sf-esc.ro.
Episcopul Giurgiului
Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Comana, înconjurat de un sobor de slujitori. În cuvântul său, ierarhul a vorbit credincioșilor prezenți despre pasajul evanghelic duminical, dar și despre Sfântul Cuvios Ioan Scărarul. De asemenea, în cadrul slujbei, Preasfinția Sa a hirotonit un preot și un diacon.
Episcopul Tulcii
În Duminica a 4-a a Postului Mare, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea natală Tălmaciu, județul Sibiu. În cuvântul de învățătură, ierarhul le-a vorbit credincioșilor despre importanța postului și a rugăciunii în viața lor. La final, Preasfinția Sa a oferit lăcașului de închinare o cădelniță realizată în Atelierele Patriarhiei Române, iar credincioșilor prezenți, iconițe, ne-a transmis părintele Felix Neculai, consilier eparhial.