În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Slujiri şi binecuvântări în Transilvania
În Duminica a 7-a după Rusalii (Vindecarea a doi orbi şi a unui mut din Capernaum), zi în care a fost prăznuit Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, au avut loc mai multe sfinţiri oficiate de ierarhii din Transilvania.
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în parohia clujeană Dezmir, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii din localitate. S-au bucurat de prezenţa Părintelui Mitropolit Andrei sute de credincioşi care au luat parte la slujba săvârşită în sobor de preoţi şi diaconi, pe un Altar de vară amenajat în vecinătatea bisericii parohiale. În cadrul slujbei, IPS Mitropolit Andrei a săvârşit şi o hirotonie întru ieromonah, a ierodiaconului Cleopa de la Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie“ din Nuşeni, Bistriţa-Năsăud.
IPS Părinte Mitropolit Andrei a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură în care a amitit că lumina este un dar nepreţuit al lui Dumnezeu: „Sigur că, atunci când vorbim de lumină, vorbim atât de lumina fizică, de lumina materială, cât şi de lumina spirituală. Nu se confundă, dar legătură între ele există. De aceea, Dumnezeu ne-a dat şi ochi trupeşti pentru a ne mângâia, privind lumea aceasta frumoasă, care este darul Lui pentru noi, dar în acelaşi timp ne-a dat şi ochi sufleteşti, pentru ca să avem şi lumina spirituală, lumina interioară“.
La finalul slujbei au fost acordate diplome de „Aleasă cinstire“ şi s-a oficiat o slujbă de Parastas pentru eroii satului, la Monumentul Eroilor din faţa bisericii. Au fost pomeniţi mai bine de 80 de eroi din Dezmir, care şi-au dat viaţa pe câmpurile de luptă. Biserica din localitatea clujeană Dezmir a fost ridicată în anii 1914-1921, pe locul unei foste bisericuţe de lemn.
Târnosire la Ponor, Alba
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a oficiat slujba de târnosire a paraclisului de la Mănăstirea „Înălţarea Domnului“ şi „Sfântul Ierarh Nectarie“ de la Ponor, Protopopiatul Aiud, apoi a săvârşit Sfânta Liturghie. Ansamblul monahal are forma unei cetăţi care cuprinde biserica, un paraclis, o bucătărie, ateliere la parter şi chilii la mansardă. Mănăstirea, ce se află la 1300 metri, în Munţii Trascăului, are o obşte de 10 călugări, stareţ fiind protosinghelul Irineu Curtescu, ucenic direct al părintelui Paisie Olaru de la Sihla, format în curentul duhovnicesc de la Sihăstria, mănăstirea sa de metanie. Între 1990-2000, părintele Irineu Curtescu s-a nevoit la Schitul Prodromu din Sfântul Munte Athos. A fost apoi la Mănăstirea Antim din Bucureşti, unde l-a îngrijit pe părintele Sofian Boghiu, în ultimii doi ani de viaţă ai acestuia.
Târnosire la Vălişoara, Hunedoara
Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a târnosit biserica cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din filia Vălişoara a Parohiei Voia, Protopopiatul Orăştie, judeţul Hunedoara. Apoi, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învăţătură, PS Episcop Gurie a vorbit celor prezenţi despre grija pe care Dumnezeu o are pentru creaţia Sa. La finalul sfintei slujbe, ierarhul a ridicat în treapta de iconom stavrofor pe părintele Dorel Drăgoi pentru restaurarea bisericii şi, totodată, a oferit gramate de mulţumire tuturor celor care s-au implicat în înfrumuseţarea sfântului locaş.
Sărbătoare la Cetatea Fetei, Cluj
Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie în parohia clujeană cu hramul Tuturor Sfinţilor din Cetatea Fetei. Slujba a fost săvârşită în sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi, şi s-a încheiat cu sfinţirea agheasmatarului, construit în ultimii doi ani.
PS Vasile Someşanul le-a vorbit credincioşilor despre lumina cunoaşterii lui Dumnezeu, cu prilejul citirii în această zi a Evangheliei celor doi orbi şi a unui mut din Capernaum: „Lumina cunoaşterii lui Dumnezeu este lumina care ne călăuzeşte paşii în această lume pământească şi care ne deschide apoi bucuria veşniciei în Împărăţia lui Dumnezeu“. La final a fost lansat cel de-al patrulea număr al revistei parohiale „Cetatea Credinţei“, iar un grup de copiii a susţinut un spectacol, interpretând la diverse instrumente arii din repertoriul muzicii clasice.
Sfinţiri şi binecuvântări în Sătmar
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Episcop-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a sfinţit pictura nouă a Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Parohia Vama, Protopopiatul Oaş. Această biserică a fost construită în urmă cu 170 de ani, iar în anul 2009, după extinderea bisericii şi reorganizarea Sfântului Altar, a avut loc slujba de târnosire. La data sfinţirii noii picturi, biserica a fost înzestrată cu policandre noi, au fost schimbate pardoseala şi mobilierul.
În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Lucian Ştefan Pasca a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Stremţ, Protopopiatul Chioar. La sfârşitul Sfintei Liturghii, în semn de înaltă apreciere, pr. iconom stavrofor Ioan Roman a primit „Gramata Episcopală“ şi în dar o bederniţă, iar ctitorii şi binefăcătorii au primit diplome de vrednicie.
Sâmbătă, 26 iulie, PS Iustin Sigheteanul a târnosit biserica din Parohia Marius, Protopopiatul Satu Mare, în urma amplelor lucrări de restaurare. A oficiat apoi Sfânta Liturghie. La sfârşitul slujbei, parohul Petru Vamos, ca semn de preţuire pentru activitatea pastoral-misionară şi pentru înnoirea bisericii, a fost distins cu rangul de iconom, iar binefacătorii au primit diplome de vrednicie. (Pr. Sergiu Nicolae Succurro, Alexandra Andereş, Oana Rusu)