De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Slujiri și vizite pastorale în eparhii din Muntenia și Dobrogea
În Duminica a 9-a după Rusalii, 9 august 2020, ierarhi din eparhii ale Mitropoliei Munteniei și Dobrogei au săvârșit slujba Sfintei Liturghii la catedrale eparhiale, așezăminte monahale, dar și în comunități de la sate. În cadrul acestor popasuri duhovnicești, au hirotesit întru duhovnic preoți, au sfințit cruci pentru turla bisericilor și i-au binecuvântat pe cei prezenți.
Credincioșii din Capitală au participat duminică, 9 august 2020, la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, la „Baldachinul Sfinților” de pe Colina Bucuriei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
„Vânturile nopții erau foarte puternice, ridicând valuri, încât corabia era ca o coajă de nucă purtată de apă. În acest moment de tensiune maximă, de teamă, apare Iisus Hristos mergând pe mare. Cuprinși de spaimă, dar și îngrijorați de valurile și de vânturile care îi purtau, au crezut că văd o nălucă, adică au crezut că rațiunea și simțurile lor îi înșală. Au început să se teamă, mai mult decât ridicarea valurilor și decât suflarea vântului. Atunci, Mântuitorul Hristos, cunoscând tulburarea firii lor, le-a spus: «Îndrăzniți, Eu sunt; nu vă temeți!» (Matei 14, 27), cuvinte foarte însemnate, pe care trebuie să le înscriem adânc în sufletul nostru, căci atunci când suntem cu Domnul nostru Iisus Hristos, trebuie să avem credință și curaj și să înfruntăm furtunile și greutățile vieții”, a spus Preasfinția Sa.
Catedrala Arhiepiscopală din Constanța
Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârșit duminică Sfânta Liturghie la Altarul de vară al Catedralei Arhiepiscopale „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează TRINITAS TV.
„Astăzi, Sfânta Biserică ne pune înainte o pagină atât de frumoasă, plină de învățătură și ne arată dragostea și puterea lui Dumnezeu. După ce a înmulțit pâinile și a săturat cu ele 5.000 de bărbați, afară de femei și de copii, Domnul S-a suit în munte, iar pe ucenicii Săi i-a silit să intre în corabie, să treacă de cealaltă parte a Mării Galileei. Ei L-au ascultat, dar nu au ajuns decât până la mijlocul mării, pentru că vântul le-a stat împotrivă și au rămas acolo în furtuna care s-a iscat. (…) În primejdie, în necaz și în orice împrejurare grea, noi nu trebuie să ne pierdem credința, fiindcă atunci când suntem în cumpănă și în durere, dacă avem credință și Îl ținem în mintea și inimile noastre pe Mântuitorul, El rămâne cu noi”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teodosie.
Mănăstirea „Sfântul Ilie”-Paltinul, județul Argeș
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, s-a aflat duminică în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea „Sfântul Ilie”-Paltinul, aflată la cota 1.200, pe Transfăgărășan, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, se arată pe arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.
În cuvântul rostit, ierarhul a evidențiat că biserica așezământului monahal a fost zidită spre aducere aminte și veșnica pomenire a tuturor lucrătorilor care au contribuit la construirea Transfăgărășanului. Biserica mănăstirii cu hramurile „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” și „Acoperământul Maicii Domnului” a fost construită între anii 1994 şi 2015.
Catedrala Arhiepiscopală din Galați
Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul de vară al Catedralei Arhiepiscopale din municipiul Galați, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, ne-a transmis părintele Rareș Bucur, consilier eparhial.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a explicat învățăturile ce reies din pasajul evanghelic de la Sfântul Evanghelist Matei, capitolul 14, versetele de la 22 la 34, în care sunt relatate umblarea pe mare a Domnului și potolirea furtunii.
La finalul slujbei, ierarhul l-a hirotesit întru duhovnic pe părintele Daniel Tănasă, slujitor al Catedralei Arhiepiscopale din Galați, căruia i-a oferit certificatul de hirotesie, o cruce de binecuvântare, precum și noua ediție a Molitfelnicului.
Catedrala Episcopală din Slobozia
În Duminica a 9-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a participat la Sfânta Liturghie săvârșită la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Slobozia, se arată pe sf-esc.ro.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, ierarhul a vorbit despre puterea credinței în Iisus Hristos, subliniind că suntem chemați la credință puternică pentru a putea merge pe valurile învolburate ale acestei lumi.
Vizite pastorale în Episcopia Tulcii
Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Grindu, Protopopiatul Niculițel, județul Tulcea, se arată pe episcopiatulcii.ro.
În aceeași zi, Preasfinția Sa a vizitat Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Isaccea și Mănăstirea Dinogeția, iar seara a săvârșit slujba Vecerniei la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Casimcea, Protopopiatul Babadag, și slujba de sfințire a crucii care va fi așezată pe turla acestei biserici.