De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sobor de ierarhi la hramul Mănăstirii Sihăstria
Sărbătorile Sfinţilor Nemţeni, care au început cu celebrarea Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ, în data de 5 august, s-au încheiat miercuri, 7 august, cu hramul bisericii Mănăstirii Sihăstria, sfântul lăcaș fiind aşezat sub ocrotirea Sfintei Teodora de la Sihla. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.
În ziua de pomenire a Sfintei Teodora de la Sihla, biserica nouă a Mănăstirii Sihăstria, lăcaş ce o are ca ocrotitoare, şi-a serbat hramul. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, și Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.
După citirea Sfintei Evanghelii, cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Ignatie, care a evidențiat faptul că Sfânta Teodora L-a văzut pe Hristos încă din timpul vieţii pământeşti: „Sunt convins că Sfânta Teodora L-a văzut pe Hristos în frumusețea slavei celei dumnezeiești și ea însăși, stând lângă Hristos, a devenit lumină, foc, rugăciune. Atât de simplu și fără efort stai lângă un om bun, cu un caracter frumos și, dacă îl și iubești, împrumuți în mod inevitabil din trăsăturile lui. Semeni din ce în ce mai mult cu cel pe care îl iubești. E un transfer de conținut de viață dinspre persoana iubită înspre tine, cel care iubești. Și dintr-odată devii și tu un om bun și te minunezi pe tine însuți de prefacerea ta spirituală. Așa se întâmplă cu sfinții care stau în preajma lui Dumnezeu, Care este frumusețe (…). Sfânta Cuvioasă Teodora a fost părtașă acestei frumuseți suprafirești, trăind în lumină și devenind ea însăși rugăciune, nu numai să aibă rugăciunea pe buze. Așa putem deveni și noi frumusețe, dacă stăm în preajma Domnului. Și mai ales dacă vom căuta să eradicăm, să extirpăm din viața noastră, pe cât este cu putință, păcatul, cel care ocultează și - așa cum spune Sfântul Chiril al Alexandriei - distruge frumusețea duhovnicească din om. Doamne, dă-ne să simțim frumusețea Ta ori de câte ori venim la Liturghie, ne împărtășim cu Tine, venim la sfintele slujbe, ne rugăm acasă, dă să simțim că noi devenim oameni frumoși și, dacă vom avea și smerenie, vom crește - cum spune Sfântul Isaac Sirul - negreșit în frumusețe”.
În cadrul slujbei, arhidiaconul Nil Pipaș, viețuitor al mănăstirii, a fost hirotonit întru ieromonah.
La final, IPS Părinte Mitropolit Teofan a adresat celor prezenți un cuvânt de binecuvântare: „Sfinţii Ioan Iacob Românul și Teodora de la Sihla s-au înaripat cu dumnezeiescul dor, împărtășindu-se cu energiile cele necreate ale Preasfintei Treimi. S-au împărtășit prin dumnezeiescul lor dor cu viața Dumnezeului Cel viu. S-au împărtășit cu iubirea lui Dumnezeu Tatăl. S-au împărtășit cu lumina cea adâncă și cuprinzătoare a Întrupării, Schimbării la Față, morții, Învierii și Înălțării Domnului Hristos. Sfinții Ioan Iacob și Teodora s-au împărtășit cu dumnezeiescul dor, fiind cuprinși de lumina Mângâietorului, Bunului și de viață Făcătorului Duh. Noi, cei de față, și în duh și-n adevăr cei asemenea nouă, am încercat în aceste zile să ne înscriem, la măsura noastră, pe aceeași cale pe care au străbătut-o Sfinții Ioan Iacob și Teodora. Am format un alai binecuvântat, de la Crăinicenii Botoșanilor până la Mănăstirea Neamț, apoi aici, împreună cu cei în duh cu noi aflați acum la peștera Sfintei Teodora. Am încercat să formăm un alai binecuvântat și pe muntele Ceahlău, de Schimbarea la Față, înscriindu-ne pe urmele sfinților”.