Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” din București a găzduit vineri, 14 martie, cercul pastoral al preoților de caritate din sectoarele 3, 4 și 5 ale Capitalei.
Solidaritatea creștină, temă abordată de teologi și medici
În seara zilei de miercuri, 12 martie, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, s-a desfășurat conferința cu tema „Despre solidaritate”. Acest eveniment a fost organizat de Asociația Studenți pentru Viață București.
La acest eveniment a participat părintele prof. dr. Constantin Necula, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, dar și prof. dr. Mircea Ioan Popa, cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. În deschiderea conferinței, părintele Constantin Necula a evidențiat importanța solidarității, ca o expresie a iubirii și responsabilității față de aproapele nostru.
„Într-o lume marcată de crize sociale, economice și sanitare, ideea de solidaritate capătă o importanță esențială. Solidaritatea nu este doar un principiu moral sau social, ci și o virtute profundă, care își găsește rădăcinile atât în teologie, cât și în domeniul medical. În acest context, explorarea solidarității poate fi văzută dintr-o dublă perspectivă atât teologică, cât și medicală, care ne ajută să înțelegem mai bine nevoia de sprijin reciproc, empatie și responsabilitate față de aproapele nostru. Intersecția dintre teologie și medicină în ceea ce privește solidaritatea ne arată că sănătatea și bunăstarea umană nu pot fi privite doar dintr-o perspectivă individuală. Fie că vorbim despre ajutorarea celor bolnavi, despre sprijinirea celor săraci sau despre asumarea responsabilității sociale, solidaritatea rămâne un pilon fundamental al unei societăți echilibrate”, a spus părintele prof. dr. Constantin Necula.
Printre ceilalţi vorbitori s-a numărat și Teodora Diana Paul, președinta Asociației Studenți pentru Viață București: „Suntem foarte bucuroși fiindcă în seara aceasta am putut avea alături doi invitați deosebiți, care ne-au învățat ce înseamnă să fim alături de cei care sunt în suferință și cum noi, cei de azi, îi putem ajuta. Într-o lume în care tot mai mulți oameni se confruntă cu suferința și singurătatea, solidaritatea devine un act de iubire și compasiune profundă. A fi aproape de cei care suferă, nu înseamnă doar un gest de bunăvoință, ci o responsabilitate umană și creștină. Fie că este trăită prin credință sau prin actul medical, solidaritatea ne face mai umani și ne apropie unii de alții. Într-o lume adesea indiferentă, să fim noi cei care aducem speranță și alinare”.