În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Solidaritatea în bine ne salvează ca oameni
În duminica a V-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a efectuat o vizită pastorală în Parohia Agrişu Mare, Protopopiatul Ineu, iar Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a fost prezent în mijlocul credincioşilor Parohiei „Sfântul Volodemer“ din protopopiatul ortodox ucrainean Lugoj.
Înaltpreasfinţitul Timotei a efectuat o vizită pastorală în Parohia Agrişu Mare, Protopopiatul Ineu, pentru a binecuvânta şi sfinţi lucrările de restaurare şi pictură a iconostasului bisericii parohiale. Întâmpinat de preotul paroh Adrian Zaha, de oficialităţile locale, de enoriaşi, de copiii şi tinerii satului, care i-au oferit flori, Înaltpreasfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie arhierească în biserica parohială cu hramul „Cuvioasa Parascheva“, în prezenţa unui număr mare de credincioşi. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a tălmăcit lecturile biblice ale duminicii (Romani 10, Matei 8) în sensul demnităţii omului creat după chipul lui Dumnezeu spre a realiza asemănarea cu El prin înaintarea continuă în bine. ,,Dumnezeu a făcut toate bune, dar o ceată de îngeri a căzut din bine prin mândria de a fi mai presus de Creator. Totodată au invidiat pe om pentru menirea sa căutând să-l atragă pentru a-l înrobi. Rugăciunea pe care Mântuitorul ne-a lăsat-o cere să fim izbăviţi de ispita celui rău, care este persoană, nu numai personificare a răutăţii. Domnul Iisus a lucrat pentru salvare, cum dovedeşte minunea din Sfânta Evanghelie de astăzi. Toţi credincioşii trebuie să fie solidari în bine, aşa cum spune apostolul duminicii: «cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturiseşte spre mântuire»“, a spus IPS Arhiepiscop Timotei. În încheierea Sfintei Liturghii s-a oficiat slujba Parastasului pentru unul dintre ctitorii importanţi ai bisericii parohiale, Sandu Jivan. Preotul paroh a adus mulţumiri IPS Arhiepiscop Timotei pentru grija părintească pe care o poartă faţă de credincioşii eparhiei. Biserica parohială a fost construită în perioada 1934-1936 în stil bizantin, fiind respectată schema generală a planului centrat în formă de cruce. Considerată a fi un adevărat monument, biserica din Agrişu Mare a fost realizată într-o manieră neîntâlnită în epocă şi în zonă. Ea însumează tradiţii medievale diverse: Ţara Românească, Moldova veacului al XVII-lea, Transilvania romanică, Bizanţul de la cumpăna mileniilor. Pictura murală a fost executată în tehnica fresco în perioada anilor 1974-1975. Printre obiectele patrimoniale de valoare ale bisericii din Agrişu Mare se pot aminti: Cartea românească de învăţătură (Iaşi, 1643) şi Octoihul (Bucureşti, 1720).
Hramul bisericii ucrainene din Lugoj
În duminica a V-a după Rusalii, Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a fost prezent în mijlocul credincioşilor Parohiei „Sfântul Volodemer“ (Sfântul Cneaz Vladimir) din protopopiatul ortodox ucrainean Lugoj. Credincioşii ucraineni au sărbătorit în această zi hramul bisericii şi 23 de ani de la înfiinţarea parohiei ortodoxe ucrainene din Lugoj. La orele dimineţii, ierarhul a fost întâmpinat de tinerii şi credincioşii îmbrăcaţi în costume tradiţionale. Soborul preoţilor slujitori a fost condus de pr. Ilie Albiciuc, protopopul ortodox ucrainean de Lugoj, pr. Ioan Cerbu, protopopul Lugojului, şi Ioan Piţura, conducătorul Vicariatului Ortodox Ucrainean din România. Cu acest prilej, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţia Sa Paisie Lugojeanul în biserica cu hramul „Sfântul Volodemer“, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a hirotonit întru diacon pe teologul Teodor Cocan, iar diaconul Gheorghe Rusneac a fost hirotonit preot pe seama parohiei ucrainene din Lugoj. La marea sărbătoare a comunităţii au luat parte numeroşi credincioşi ucraineni din Banat, reprezentanţi ai celorlalte culte din oraş, precum şi oficialităţi locale. La momentul potrivit din Sfânta Liturghie, numeroşi credincioşi, dintre care foarte mulţi copii, s-au împărtăşit cu Sfintele Taine. De asemenea, la solicitarea părintelui protopop Ilie Albiciuc şi a credincioşilor parohiei ucrainene din Lugoj, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a aprobat printr-un act sinodal ca, începând de astăzi, biserica să îl aibă ca ocrotitor şi pe Sfântul Petru Movilă, Mitropolitul Kievului. Totodată, a fost transmis mesajul de binecuvântare şi de felicitare al Înaltpreasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, pentru toţi credincioşii şi slujitorii bisericii ucrainene din Lugoj. La finalul slujbei, urmând tradiţia sărbătorii, toţi credincioşii prezenţi şi soborul slujitorilor au înconjurat biserica, fiind săvârşită slujba de pomenire pentru toţi ctitorii şi binefăcătorii sfântului lăcaş.