De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Spălarea picioarelor la Galaţi şi la Putna
La Catedrala arhiepiscopală din Galaţi, după Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare a fost împlinită ieri rânduiala spălării picioarelor de către Înalt Preasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de clerul catedralei şi de numeroşi credincioşi gălăţeni. Ca în fiecare an, protagoniştii acestui ritual au fost 12 copii cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani, proveniţi din familii foarte sărace, marginalizate social, sau aflaţi în centre de plasament.
"Cei 12 copii au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine, după care, urmând îndemnului Mântuitorului Iisus Hristos, Înalt Preasfinţia Sa, încins cu ştergar, s-a plecat pentru a spăla picioarele celor 12 "mici ucenici", oferindu-le în mâini făclii aprinse. Pe lângă binecuvântarea lui Dumnezeu, copiii au primit încălţăminte şi îmbrăcăminte nouă, precum şi alte ajutoare de primă necesitate", ne-a declarat părintele Gabriel Molocea, consilier misionar şi comunicare media în cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Şi la Mănăstirea Putna din judeţul Suceava a avut loc ieri în cadrul Sfintei Liturghii rânduiala spălării picioarelor, care se săvârşeşte în Sfânta şi Marea Joi. Rânduiala a fost săvârşită de arhim. Melchisedec Velnic, stareţul aşezării monahale, urmând exemplul Mântuitorului Hristos, care a spălat picioarele ucenicilor săi. Urmând rânduiala din Triod, momentul spălării picioarelor a avut loc în pronaosul ctitoriei ştefaniene. Pentru acest moment au fost rânduiţi 12 vieţuitori ai aşezării monahale, în chipul celor 12 Apostoli ai Mântuitorului Hristos. În timpul acestei rânduieli s-au citit câteva cântări speciale. "Scopul acestui ritual este acela de a ne sfinţi şi a ne curăţi. Într-un tropar din această rânduială se spune: "Spală gândirea sufletului nostru şi ne încinge pe noi cu legătură duhovnicească". Iată cât de frumos se arată scopul acestui ritual: spălarea gândirii şi încingerea cu legătura duhovnicească. Spălarea picioarelor ucenicilor de către Domnul Hristos este un act de adâncă smerenie", a spus arhim. Melchisedec Velnic.
În Sfânta şi Marea Joi, la Mănăstirea Putna se săvârşeşte în fiecare an rânduiala spălării picioarelor.