De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Spațiu nou pentru cultivarea comuniunii
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfințit luni, 12 noiembrie, Casa Consilium din vecinătatea Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. Slujba de binecuvântare a avut loc în ajunul sărbătorii Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, hramul de toamnă al sfântului locaș.
Noua construcție este destinată consilierii muncitorilor de pe șantierul Catedralei Naționale și întâlnirii voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, coordonați de arhim. Ciprian Grădinaru. În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, Patriarhul României a vorbit despre importanța întâlnirii oamenilor în comuniune frățească după slujirea liturgică. „Această casă este provizorie, pentru consilierea muncitorilor de pe șantierul Catedralei Mântuirii Neamului atunci când au nevoie, dar în același timp este și o casă pentru voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, care desfășoară o mulțime de activități misionare în cadrul programului «Sănătate pentru sate», al programului «Donează sânge, salvează o viață!» și al altor programe socio-medicale, sub coordonarea părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru, cu sprijinul multor binefăcători, oameni mari la suflet și darnici, care ajută această lucrare misionară a Bisericii.
Această casă are o sală unde se oferă agapa după Sfânta Liturghie, o sală a bucuriei, a comuniunii frățești, pentru că lumea are nevoie de comuniune. Mulți oameni au ce mânca acasă, dar doresc să aibă o comuniune cu alte persoane. Așa cum este tradiția la mănăstiri, după slujbele din biserică, se merge la trapeză. Această tradiție a noastră de a uni rugăciunea cu milostenia, cu agapa, este una apostolică, din primele veacuri. În Moldova, unde mănăstirile au avut o influență foarte mare asupra parohiilor, după modelul trapezei monahale s-au făcut și trapeze parohiale, care se numesc «case de prăznuire». Astfel, sărbătoarea sfinților se prelungește printr-o sărbătoare a comuniunii frățești”, a spus Preafericirea Sa.
De asemenea, Casa Consilium trebuie să fie un loc al milosteniei, a mai spus Patriarhul României, în contextul începutului Postului Nașterii Domnului.
La final, Preafericitul Părinte Patriarh i-a felicitat pe preoții slujitori la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului pentru ridicarea Casei Consilium și a oferit o icoană a Sfintei Treimi, reproducere după pictura Cuviosului Andrei Rubliov, care a numit-o „Ospitalitatea lui Avraam” sau „Filoxenia”, simbol al comuniunii liturgice și frățești la agapă. Clădirea are o capacitate de 150 de locuri și va putea fi folosită drept sală de agapă pentru pelerini.