La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Spectacol dramatic dedicat Sfântului Constantin Brâncoveanu
În seara zilei de marţi, 7 octombrie, participanţii la Congresul internaţional de teologie de la Bucureşti au fost invitaţi la teatru. Dar alături de aceştia au fost prezenţi numeroşi spectatori, profesori şi studenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“.
Spectacolul prezentat de trupa „Civic Art CvM“ la Centrul naţional pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae“ al Patriarhiei Române a adus în prim-plan, cu mijloacele artei dramatice, chipul Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.
Piesa „Plecare fără întoarcere“, în regia lui Marian Ciripan, care interpretează şi rolul principal, îşi desfăşoară acţiunea într-un decor simplu şi auster, imaginea unei celule a închisorii Edicule din Istanbul, cu puţin timp înainte de martirizarea Brâncovenilor. Scenariul a fost scris de regizor după lectura romanelor „Ultimul Constantin“ de Ileana Toma şi „Neamul Basarabilor“ de Aurel Petrescu, prin adaptarea pieselor de teatru „Constantin Brâncoveanu“ de Nicolae Iorga şi „Ultimul drum al lui Brâncoveanu“ de Dan Tărchilă.
Monologul Voievodului condamnat de duşmani şi trădat de prieteni, în singurătatea închisorii, cu faţa către Dumnezeu, este completat de dialogurile sale cu trei personaje-cheie, reprezentative pentru naraţiunea dramei (Doamna, stolnicul şi imbrohorul). Într-o ţesătură poetică amintind de tragedia antică, actorii creează atmosfera jerftei şi a înveşnicirii prin dăruire de sine lui Hristos Cel răstignit şi înviat. În momentele de maximă intensitate ale piesei, spectatorul recunoaşte texte biblice şi mărturii de credinţă familiare din cultul ortodox.
Realitatea istorică este completată cu elemente de ficţiune artistică doar ca să esenţializeze conflictul şi să contureze spaţiul luptei dintre virtute şi păcat, generozitate şi invidie, smerenie voievodală şi putere lumească, iubire de semeni şi trădare.
Un spectacol cu valenţe misionare pentru publicul de azi, în care, alături de regizorul şi actorul Marian Ciripan, alţi trei actori (Cristina Moldoveanu, Corneliu Jipa, Cristi Dionisie) şi-au pus talentul în cultivarea valorilor creştine şi în evocarea unui reper al culturii şi spiritualităţii româneşti.