În ziua următoare praznicului Nașterii Domnului, când Biserica a celebrat Soborul Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, înconjurat de un ales sobor de slujitori. În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit Sfânta Evanghelie citită și le‑a vorbit celor prezenți despre cum trebuie trăit creștinește Crăciunul.
Spirit de Crăciun la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi
Ca în fiecare an, în seara zilei de marţi, 18 decembrie, în sala Coloanelor (Biblioteca Studium), studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ Iaşi au făcut un dar de suflet profesorilor şi invitaţilor facultăţii. Seara a debutat cu un concert de colinde, susţinut de Corul Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români, filiala Iaşi, încălzind la propriu şi la figurat auditoriul. Spiritul de sărbătoare a fost preluat şi de grupul psaltic de fete „Anastasia“, care a interpretat o serie de colinde bizantine pe muzica şi versurile lui Anton Pann. Prima parte a spectacolului s-a încheiat tot cu un grupaj de colinde, de data aceasta pe vocile psalţilor de la Grupul „Anghelos“ al Mănăstirii „Sf. Trei Ierarhi“.
Partea a doua a spectacolului „Seara de Colinde“ a avut în prim-plan piesa de teatru „Minune în preajma Crăciunului“, scrisă, regizată şi interpretată de studenţi. Actorul, scenaristul şi regizorul Andrei Atudori, student în anul al IV-lea, la secţia Pastorală, a reuşit să surprindă cu măiestrie încercările prin care trece un student la teologie în preajma Crăciunului şi nu numai. Piesa de teatru, de un realism dur şi acut, a impresionat spectatorii atât prin fineţea dramei, cât şi prin simplitatea soluţiei de-a învinge „ispitele“. Într-o societate marcată de secularizare, studentul Cristian este prins între două lumi, cea a pierzaniei şi cea a spiritului. Suportând ironiile celor din jur, el îşi caută calea într-un parc pustiu, unde are şansa de a discuta cu cine nu se aştepta problemele care-l frământă... Dumnzeu e iubire, iar iubirea e soluţia problemelor şi frământărilor sale, chiar în preajma Crăciunului. Interpretarea studenţilor Andrei Atudori, Mircea Laurean, Alina Nicoleta Mazilu, Ştefan Cojocariu, Irina Geană, Dumitru Chiorbeja, Elena Davidescu, Şerban Dumitru Constantin şi Gabriela Andrei a smuls aplauzele publicului, la scenă deschisă. În final, Corul „Theologus“ al facultăţii, dirijat de pr. lect. Alexăndrel Barnea, a încununat seara de sărbătoare, interpretând patru colinde. Frumuseţea şi profunzimea acestora i-au determinat pe spectatori să cânte împreună cu membrii corului. Decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“, pr. prof. dr. Viorel Sava, a mulţumit în numele întregului corp profesoral pentru „darul de suflet“ oferit de studenţi şi, vădit emoţionat, a făcut o paralelă în timp, evocând spiritul praznicului Naşterii Domnului din copilăria sa şi spiritul de astăzi al acestei sărbători. Aşa cum cere tradiţia, părintele i-a invitat la final pe colindători la un pahar de vin fiert, un colac şi un măr. (Constantin MATEI)