Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sprijin pentru 145 de copii defavorizați la Caransebeș
În cadrul Episcopiei Caransebeșului funcționează Complexul de servicii sociale „Sfântul Vasile cel Mare” cu caracter educațional și medical, alcătuit din: Centrul de zi pentru copii „Sfântul Ierarh Nicolae” (after-school cu 80 de beneficiari); Centrul de zi pentru copii „Sfântul Stelian” (40 de beneficiari) şi Centrul de educaţie şi îngrijire „Sfântul Vasile cel Mare” (creşă cu 25 de beneficiari). Beneficiarii sunt copii cu vârste cuprinse între 1 şi 10 ani. 31 de angajați asigură servicii de calitate în ceea ce priveşte supravegherea, îngrijirea şi educarea copiilor. Contribuția financiară este asigurată de Episcopia Caransebeşului în parteneriat cu Consiliul Judeţean Caraş-Severin. „Am considerat că este foarte importantă implicarea noastră în acest proiect, gândindu-ne în special la lucrarea filantropică promovată de Biserica Ortodoxă. Beneficiarii noştri au nevoie de sprijin, de relaţionare, de dragoste părintească, de o viaţă mai bună, pentru a se putea integra în societatea actuală şi pentru a face faţă noilor provocări. Iubirea faţă de aproapele este o poruncă dată nouă de către Mântuitorul Iisus Hristos şi avem datoria morală să o împlinim atât cât trebuie şi cât este necesar pentru binele şi pentru zidirea spirituală a beneficiarilor noştri”, ne-a declarat părintele Liviu Bojin, directorul Complexului de servicii sociale „Sfântul Vasile cel Mare” al Episcopiei Caransebeșului.
Centrul de zi pentru copii „Sfântul Stelian” este cel mai nou dintre cele trei și a luat fiinţă în urma proiectului european „O şansă pentru comunităţile marginalizate din Caransebeş”. Cei 40 de beneficiari cu vârste între 6 şi 10 ani au fost selectaţi din cele patru zone stabilite de proiect şi își desfăşoară activităţile în condiţii optime. La ora 12:00, copiii sunt transportaţi de la şcoli spre centru, unde servesc o masă caldă prin intermediul serviciului de catering, apoi desfăşoară diferite activităţi după programa şcolară și jocuri recreative. La ora 16:00, copiii părăsesc centrul, asigurându-li-se transportul spre staţiile unde sunt aşteptaţi de părinţii lor.