Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sprijin pentru 200 de persoane la Oradea
Sectorul Social-filantropic al Episcopiei Oradiei desfăşoară, din 2009, ca un program de propovăduire a milei creştine şi a spiritului filantropic, proiectul „De Crăciun, adoptă un suflet!“. La sfârşitul anului trecut s-a oferit sprijin material şi financiar, în valoare de peste 15.000 lei, unui număr de peste 200 de persoane aflate în dificultate, precum şi unor servicii sociale ale Asociaţiei „Filantropia“ Oradea şi altor instituţii.
Proiectul Sectorului Social-filantropic al Episcopiei Oradiei are menirea de a veni în sprijinul comunităţii, implicând preoţi şi credincioşi, societăţi comerciale, organizaţii, colaboratori şi parteneri din cuprinsul Eparhiei Oradiei, într-un demers de împreună slujire a parohiilor ortodoxe şi promovare a valorilor creştin-ortodoxe, într-o lume din ce în ce mai secularizată.
În perioada 14 noiembrie - 24 decembrie 2013, 12 unităţi de învăţământ, nouă parohii ortodoxe, cinci organizaţii şi instituţii partenere şi cinci voluntari străini au participat la cea de-a cincea ediţie a proiectului „De Crăciun, adoptă un suflet!“, oferind sprijin material şi financiar, în valoare de peste 15.000 lei, unui număr de peste 200 de persoane aflate în dificultate, precum şi unor servicii sociale ale Asociaţiei „Filantropia“ Oradea, Centrului de Servicii Sociale pentru Persoanele cu Dizabilităţi din Oradea, cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului“, coordonat de Fundaţia de Scleroză Multiplă Bihor, Centrului Rezidenţial de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap de la Bratca, cu hramul „Sfântul Haralambie“, Locuinţei Protejate Beznea, pentru persoane cu dezabilităţi, şi Centrului Educaţional Girişu de Criş.
Sprijinul a constat în alimente, îmbrăcăminte, jucării şi bunuri de folosinţă personală, sponsorizări în bani pentru centrul de servicii sociale. Darul cel mai de preţ al acestui proiect îl constituie, însă, dragostea jertfelnică a celor ce au înţeles că mai presus de orice valoare materială stă slujirea semenilor, ca o energie ce leagă sufletele de comuniunea harului dumnezeiesc, aşa cum odinioară, pe lângă aur, smirnă şi tămâie, „cei trei crai de la Răsărit, nu s-au oprit până ce nu au găsit pe al lumii Împărat, aşezat pe fân uscat“, căruia I s-au închinat, la capătul unui drum istovitor de căutare a comuniunii jertfelnice şi a dragostei dumnezeieşti a locuirii împreună.
Copiii şi tinerii, soli ai dărniciei
Pregătind anul 2014, Anul omagial euharistic la nivelul Patriarhiei Române, care îi cheamă pe credincioşi la comuniunea cu Dumnezeu prin comuniunea cu semenii, peste 200 de copii şi tineri din cele 12 unităţi de învăţământ partenere în proiect au ales să îşi deschidă vistieriile sufleteşti prin realizarea unor iniţiative pe cât de inedite, pe atât de energice, dinamice şi pline de generozitate specifică vârstei. Astfel, copiii şi tinerii implicaţi au creat 12 grupuri de voluntariat, care au deschis o reţea impresionantă de ateliere pentru confecţionare de cadouri, în care inimoşii ucenici ai prieteniei au confecţionat sute de obiecte decorative, de la globuri pentru brad realizate în tehnica quilling, la felicitările de Crăciun, de la vasele decorative cu motive de Crăciun, executate în tehnica şerveţelului, la gablonţărie diversă, toate realizate cu multă bucurie de copii şi tineri, toate pentru un scop filantropic.
Pe holurile a 11 şcoli şi licee din Oradea a fost forfotă mare. Voluntarii filantropiei au căutat copii, tineri, profesori, părinţi, pentru a-i înrola în oastea omeniei, pentru a le arăta minunăţiile ieşite din mâinile dibace ale voluntarilor, care au trebăluit zi de zi, pe perioada postului, au dat viaţă unor daruri ce aşteaptă să fie apreciate şi luate acasă ca un gând curat menit să le însenineze şi să le binecuvinteze casa, ca o poliţă de asigurare a comuniunii cu oamenii şi cu Dumnezeu, cu o valoare dată chiar de cel care achiziţionează cadoul minunat.
Grupurile de voluntari ai filantropiei au organizat în fiecare şcoală câte un târg de cadouri. La fiecare sunet de clopoţel, zeci de filantropi curioşi, cuceriţi de culorile pastelate ale tarabei filantropice au trecut prin mână mai toate cadourile, alegându-le pe cele mai potrivite, făcând să crescă inima iniţiatorilor pe măsura dărniciei arătate, prin daniile oferite în schimbul cadourilor, danii care au făcut posibilă împlinirea misiunii filantropice a tinerilor voluntari.
În activităţile de parteneriat în asistenţa socială, desfăşurate Asociaţia „Filantropia“ Oradea prin şcolile şi liceele bihorene, sunt întâlniţi adesea copii şi tineri care găsesc şcoala ca o parte a vieţii lor, dar la care ajung uneori greu datorită încercărilor vieţii, căci fie fac parte dintr-o familie monoparentală, fie sunt parte a unei familii în care bântuie sărăcia extremă ca urmare a lipsei locurilor de muncă pentru părinţi, fie sunt chiar orfani de ambii părinţi.
Conştientizaţi de întâlnirile filantropice organizate de Asociaţia Filantropia Oradea, tinerii voluntari care au iniţiat atelierele filantropice au găsit de cuviinţă să sară în ajutorul acestor copii încercaţi de viaţă, la care totodată se adaugă sprijinirea centrelor amintite pentru persoanele cu dizabilităţi, pentru care, prin intermediul târgurilor de cadouri, copiii şi tinerii voluntari au strâns aproape 3.000 de lei, la care se adaugă un volum semnificativ de produse constând în alimente, bunuri de folosinţă personală, haine, jucării, etc.
Parteneriat între Biserică şi şcoală
În proiectul iniţiat de Asociaţia Filantropia Oradea sunt implicaţi profesorii de religie şi de alte discipline din şcolile interesate de implicarea comunitară, împreună cu preoţii implicaţi în activităţile pentru copii şi tineret, care doresc să creeze un instrument de învăţare pentru viaţă prin implicare comunitară.
Un grup de profesori de religie şi alte discipline, asistenţi sociali ai Asociaţiei „Filantropia“ Oradea, preoţi de parohie, au iniţiat un program de educaţie nonformală pentru implicarea comunitară a copiilor şi tinerilor. În acest fel au luat fiinţă în toate cele 12 şcoli partenere grupuri de tineret pentru implicare comunitară, care, la doar o lună de activitate, au reuşit să anime atâtea suflete de copii şi tineri. Grupurile de copii şi tineret înfiinţate şi-au desfăşurat activitatea sub coordonarea profesorilor implicaţi în proiect, în baza parteneriatului încheiat cu următoarele licee orădene: Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu“, Liceul Teoretic „Partenie Cosma“, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“, Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu“, Colegiul Naţional „Iosif Vulcan“, Colegiul Tehnic „Traian Vuia“, Liceu Teoretic „Aurel Lazăr“, Liceul de Artă „Francisc Hubik“, Şcoala Generală „Nicolae Bălcescu“, Liceul Teoretic „Lucian Blaga“ şi Grădiniţa 28 din Oradea.
Parteneriatul cu şcolile şi liceele orădene a fost completat cu implicarea Asociaţia „Safir“, Fundaţiei de Scleroză Multiplă Bihor, a International Orthodox Christian Charities (IOCC), Administraţia Social Comunitară Oradea (ASCO) şi Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei.
Asociaţia „Safir“ a oferit cadouri pentru 55 de persoane cu dizabilităţi şi sprijin financiar pentru programul de burse Filantropia, oferit tinerilor elevi cu dificultăţi sociale, Fundaţia de Scleroză Multiplă Bihor a oferit cadrul tehnic de învăţare pentru atelierele de cadouri, organizând ateliere practice pentru toate grupurile de voluntari implicate, IOCC a oferit pături, kit-uri şcolare şi de igienă personală pentru copiii şi persoanele cu oportunităţi scăzute asistate de Asociaţia Filantropia Oradea în cuprinsul Eparhiei Oradiei, iar ASCO a oferit un sprijin financiar în valoare de 1.000 lei pentru achiziţionarea de pachete destinate beneficiarilor acestui proiect.
Imigranţii şi comunitatea locală
Începând cu anul 2012, Asociaţia Filantropia Oradea, prin intermediul centrului de informare pentru migraţie (MIC), realizat în parteneriat cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, a asistat un număr semnificativ de cetăţeni străini, studenţi, angajaţi sau neangajaţi, indiferent de neam sau religie, oferindu-le informaţii, consiliere şi sprijin pentru o cât mai bună integrare în comunitatea locală. Cinci dintre aceştia s-au întors la Asociaţia „Filantropia“ Oradea cu dorinţa de a face şi ei un bine comunităţii locale, înscriindu-se în proiectul „De Crăciun, adoptă un suflet!“, cu un grup de 23 de voluntari străini reprezentaţi de colegii Ansu Nadu şi Sherin Varghese (India) şi Aloba Amos Osamudiamen (Nigeria), care au pregătit daruri pentru copiii cu oportunităţi scăzute, asistaţi de centrul educaţional al asociaţiei din Girişu de Criş, unde sunt 29 de copii beneficiari ai unui program de prevenire a abandonului şcolar.
Tinerii străini au mai realizat un proiect deosebit destinat copiilor şi tinerilor elevi din peste 10 şcoli bihorene, realizând o caravană educaţională intitulată „Cum este ţara mea?“, un atelier interactiv prezentat de tinerii străini la orele de geografie elevilor din ţările participante la proiect.
Parohia, pridvorul filantropiei
La prima ediţie a proiectul „De Crăciun, adoptă un suflet!“ au participat doar parohii, iar apoi, prin implicarea activă a acestora în comunitate, un număr semnificativ de parteneri au răspuns chemării parohiilor de a face filantropie şi nu doar caritate. Şi în această ediţie, parohiile implicate şi-au continuat demersul lor de promovare a implicării comunitare, reunite de această dată sub coordonarea Asociaţiei „Filantropia“ Oradea, Filiala Protopopiatul Oradea. Prin implicarea directă a credincioşilor din parohie, s-au realizat pachete de Crăciun în valoare de peste 6.000 lei, cu sprijinul partenerului Selgros Supermarket, care a oferit un sprijin financiar complementar acestei acţiuni. Parohiile implicate în această acţiune au fost: „Izvorul Tămăduirii“ din Oradea, Oradea - Ioşia Nord, Tileagd, Ineul de Criş, Oradea Tei, „Bunavestire“ din Oradea, „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ din Oradea, Sânmartin şi Protopopiatul Ortodox Oradea.
Organizarea la nivelul partenerilor de proiect (grădiniţe, şcoli, companii etc.) şi a parohiilor a grupului de iniţiativă a proiectului, format din credincioşi interesaţi de această acţiune a început în noiembrie. Între 20 noiembrie - 24 decembrie au fost organizate ateliere de voluntariat pentru confecţionarea de cadouri artizanale, din vânzarea cărora au fost susţinute obiectivele sociale.
La începutul lunii decembrie au fost selectaţi beneficiarii, fiind astfel cuprinse cazurile sociale grave din cuprinsul parohiilor, cazuri aflate în situaţii de risc şi de marginalizare socială.
Au urmat, apoi, târgurile pentru vânzarea cadourilor, serbările şi evenimente de acordare a pachetelor pentru beneficiarii proiectului. Astfel, pe 6 decembrie a avut loc vizita voluntarilor străini la Centrul Educaţional de la Girişu de Criş; pe 18 decembrie a avut loc serbarea la Centrul de Servicii Sociale pentru Persoane cu Dizabilităţi; serbarea de Crăciun la Centrul Educaţional de la Girişu de Criş; pe 22 decembrie a fost serbarea la Parohia Corniţel, pe 23 decembrie a avut loc vizita voluntarilor la Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap, cu hramul „Sfântul Haralambie“, din Bratca; pe 23 decembrie a fost vizitată locuinţa protejată pentru tinerii cu dizabilităţi din Beznea.