De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Sprijin pentru persoanele sărace
Asociația „Vasiliada” implementează anul acesta Proiectul „Subvenție Legea 34/1998”. Scopul proiectului este de a îmbunătăți viața persoanelor defavorizate, prin acordarea de servicii socioprofesionale, medicale și educaționale. Finanţarea vine din partea Ministerului Muncii și Justiției Sociale.
Finanțarea va fi direcţionată către cele trei centre ale asociației, și anume: Centrul Social de Urgență pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile” din Craiova, Centrul pentru copii „Sfântul Stelian”, Lipovu, și Centrul de zi pentru copii, Filiași. Prin activitatea desfăşurată, centrele sociale administrate de Asociaţia „Vasiliada” a Arhiepiscopiei Craiovei au venit în sprijinul persoanelor fără adăpost, al persoanelor defavorizate, al copiilor şi adulţilor cu dizabilități.
În cadrul Centrului Social de Urgență pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile”, beneficiarii sunt găzduiți și primesc ajutor pentru găsirea și păstrarea unui loc de muncă, reușind astfel să depășească situația de criză inițială. Prin serviciile acordate în cadrul proiectului, se vor avea în vedere asigurarea găzduirii provizorii până la ieșirea din situația de criză și reducerea treptată a gradului de excludere socială pentru această categorie de persoane.
În contextul implementării Proiectului „Subvenție Legea 34/ 1998”, „Vasiliada” are următoarele obiective: cel puțin 45 de persoane vor beneficia de serviciile oferite în cadrul centrului, cel puțin 8 persoane vor fi reintegrate pe piața muncii, cel puțin 5 apariții media cu informații relevante despre proiect și finanțatori, cel puțin 10 persoane vor obține actele de identitate sau de stare civilă, cel puțin 45 de persoane vor beneficia de asistență medicală. Alături de Centrul „Sfântul Vasile”, Centrul de zi pentru copii - Filiași oferă, de asemenea: consiliere psihologică pentru copii, suport specializat pentru părinți, terapii de recuperare, activități de socializare și petrecere a timpului liber, terapie ocupațională, mediere socială, elaborarea planului de intervenție, informare, facilitarea accesului către alte instituții, diagnoza socială, servirea gustării. Prin intermediul noului proiect, se va urmări ca cel puțin 50 de copii să beneficieze de serviciile sociale oferite în cadrul centrului.
Alături de aceştia, părinţii lor vor beneficia de consiliere în vederea reconcilierii familiale. În cadrul atelierului de terapie ocupaţională vor fi confecţionate felicitări, mărţişoare, ornamente de Paşti, obiecte din lut, tablouri, suporturi croșetate manual pentru căni și pahare etc.
Ultima locaţie în care se va implementa noul proiect social este Centrul pentru copii „Sfântul Stelian” din Lipovu. Aici se are de asemenea în vedere ca 50 de copii, alături de părinţii lor, să beneficieze de servicii sociale şi de consiliere şi să ia parte la activităţi de creaţie.