În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Sprijin spiritual şi social pentru văduve şi orfani
Preoţii de cimitire din Bucureşti s-au întrunit ieri în conferinţa lunară la Capela Cimitirului "Izvorul Nou". Tema conferinţei a fost "Sprijinul spiritual şi social al văduvelor şi orfanilor". Slujirea de preot în cimitir este la fel de complexă ca aceea a preotului de parohie, mai ales că preotul din cimitir se întâlneşte numai cu oameni aflaţi într-un moment dureros al vieţii lor.
Întrunirea preoţilor a fost precedată de Sfânta Liturghie, săvârşită la Capela "Izvorul Nou". În cadrul conferinţei, părintele Ion Viorel Petcu de la Cimitirul "Izvorul Nou" a susţinut un referat în care a evidenţiat că în fiecare eparhie din cadrul Bisericii Ortodoxe Române există nenumărate centre filantropice care încearcă reintegrarea văduvelor şi orfanilor şi că, pe lângă ajutorul material, social, Biserica are în vedere sprijinul duhovnicesc, deoarece filantropia socială este întotdeauna unită cu Liturghia euharistică. "În activitatea pastorală, preoţii urmăresc exemplul Mântuitorului legat de văduva din Cetatea Nain. El ne arată ce trebuie să facem noi, creştinii, când vedem în jurul nostru durere şi întristare, oameni îndureraţi sau îndoliaţi, să mergem spre ei, să nu aşteptăm să ne cheme, deoarece nici Hristos nu a fost chemat în satul Nain, ci s-a dus acolo unde durerea era copleşitoare. Hristos săvârşeşte minuni pentru a întări sufleteşte pe omul suferind sau îndurerat, ca acesta să nu se mai simtă singur, neajutorat şi părăsit", a spus părintele Ion Viorel Petcu. Părintele referenţiar a susţinut importanţa prezenţei preotului lângă văduve şi orfani, deoarece unii oameni îndoliaţi, care nu au fost consolaţi sau ajutaţi la timp, s-au descumpănit sufleteşte, iar unii chiar şi-au pus capăt vieţii pentru că nu au mai putut suporta prea multa durere a pierderii celor dragi. Conferinţa a fost prezidată de pr. Moise Petre, coordonatorul preoţilor de cimitire din Arhiepiscopia Bucureştilor, pr. Mircea Marian Pintică, coordonatorul preoţilor de spitale din Arhiepiscopia Bucureştilor, şi inspectorul Eugen Bucur din cadrul Sectorului Social-filantropic şi de misiune al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Satisfacţiile şi durerile preotului din cimitir Slujirea preotului din cimitir este la fel de complexă ca aceea a preotului din parohie, deoarece preotul de cimitir se întâlneşte cu oamenii într-un moment dureros al vieţii lor. "Preotul de cimitir are datoria de a încuraja pe cei care sunt în suferinţă, de a-i face să conştientizeze că aceasta este realitatea, adevărul absolut care se întâmplă cu fiecare dintre noi. Este foarte important să-i facem să conştientizeze legătura pe care ei trebuie să o aibă cu Dumnezeu pentru că în parohii, la slujbele religioase, vin credincioşi oarecum educaţi, care cunosc învăţătura ortodoxă cât de cât, or, noi, preoţii de cimitire, ne confruntăm cu oameni care nu cunosc învăţătura Bisericii Ortodoxe, deşi ei se declară ortodocşi. Se cere mult efort, se cere multă pregătire pentru că avem de-a face cu diferite categorii de oameni cu pregătire sau vârste diferite", a mărturisit părintele Mihai Cucoş de la Capela Cimitirului Berceni II. Prin aceste întâlniri, a spus părintele Moise Petre, se dinamizează activitatea preoţilor din cimitire pentru ca preotul să fie mereu alături de cei aflaţi în suferinţă şi să sprijine moral şi spiritual pe cei îndoliaţi.