La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Statul solicită Bisericii Greciei adăpostirea copiilor refugiaţi
Ministrul de interne din Grecia, Panagiotis Kouroumblis, a trimis o scrisoare adresată ierarhilor Bisericii Greciei, prin care solicită găzduirea în imobilele bisericeşti a copiilor refugiaţi care nu sunt însoţiţi, anunţă amen.gr.
În scrisoarea sa, ministrul descrie drama refugiaţilor şi prezenţa, în rândul acestora, a multor tineri şi adolescenţi care nu au aparţinători, solicitând informaţii despre disponibilitatea cazării minorilor fără însoţitori. „Pentru a nu pierde aceşti copii, vă solicit să ne informaţi, cât de curând posibil, în legătură cu disponibilitatea instituţiilor pe care le conduceţi de a caza minorii neînsoţiţi pentru a face faţă împreună, Stat şi Biserică, problemelor cu care ne confruntăm”, a scris ministrul Kouroumblis.
Amintim că Biserica Ortodoxă Greacă sprijină refugiaţii prin strângerea de ajutoare alimentare şi produse de igienă pe care le distribuie periodic în taberele unde aceştia sunt cazaţi, iar Preafericitul Părinte Ieronim al II-lea, Arhiepiscop al Atenei şi al Întregii Grecii, a făcut în mai multe rânduri apel la cler şi credincioşi în vederea sprijinirii refugiaţilor care trec prin situaţii dramatice.