La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Statutul Bisericii Ortodoxe Române a fost dezbătut la Protopopiatul Iaşi 1
▲ Ieri, 19 iunie a.c., a avut loc şedinţa lunară a preoţilor din Propotopiatul Iaşi 1 ▲ Pe ordinea de zi, s-au aflat mai multe probleme ▲ Tema întâlnirii a fost „Sfintele canoane şi Statutul Bisericii Ortodoxe Române, norme şi repere în propovăduirea dreptei credinţe şi disciplina bisericească“ ▲
Şedinţa care a avut loc în Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ - Bărboi (foto) a început cu un cuvânt al părintelui protopop Constantin Andrei, care a transmis binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, făcând cunoscut apoi preoţilor conţinutul şedinţei cu protopopii şi consilierii, desfăşurate joi, 12 iunie, în cadrul Centrului Eparhial. Tema întâlnirii, „Sfintele canoane şi Statutul Bisericii Ortodoxe Române, norme şi repere în propovăduirea dreptei credinţe şi disciplina bisericească“, a fost susţinută, printr-un referat, de pr. Gheorghe Bogus, de la parohia Sineşti. Acesta a arătat canonicitatea noului Statut al Bisericii, libertatea Bisericii şi legătura ei cu Statul, subliniind importanţa sfintelor canoane, a celor care se referă la ascultarea de Chiriarh, cele privitoare la jertfele aduse în Biserică, la atitudinea faţă de eretici, accentuându-se în special importanţa Sfintelor Taine. S-a subliniat importanţa înfrăţirii parohiilor, aplecarea spre parohiile sărace şi foarte sărace şi susţinerea acestora, prin achitarea debitelor, plata abonamentelor, găsirea de sponsori. „Avem, din păcate, foarte multe parohii sărace, cu 40 de familii, unde preotul se confruntă cu probleme foarte mari, fiind, pe deasupra, şi student, ca şi preoteasa. Dacă mai are şi un copil, situaţia devine foarte precară“, a arătat pr. Constantin Andrei, protoiereul Protopopiatului Iaşi 1. S-a pus în discuţie, de asemenea, problema sindicatului preoţilor, pr. Bogus răspunzând că sindicatul nu este canonic, întrucât „are interese antagogice faţă de patron; în cazul Bisericii, Hristos fiind capul, preotul nu nu poate să aibă interese antagogice faţă de Hristos“. Problema preoţilor pensionari „După şedinţa cu propotopii, prezidată de IPS Mitropolit Teofan, unde s-au stabilit câteva pârtii de lucru, ne-am întâlnit aici să le facem cunoscute şi preoţilor hotărârile luate. S-a pus un accent deosebit pe problema ajutorării parohiilor sărace, aceasta fiind dorinţa IPS Mitropolit Teofan. S-a avut apoi în vedere problema preoţilor pensionari, a preoteselor singure, transparenţa vizavi de problemele Bisericii. S-a făcut şi un apel din partea Protopopiatului, pentru susţinerea Cantinei «Sf. Haralambie» din cadrul parohiei «Sf. Haralambie» din Iaşi, prin care Biserica oferă masă de 3 ori pe săptămână persoanelor neajutorate“, a completat pr. Mihail Grigoraş, secretar al Protopopiatului Iaşi 1. Astăzi, IPS Teofan va vizita sediul Protopopiatului, pentru a i se face cunoscute problemele discutate, precum şi pentru a cunoaşte personalul de la Protopopiat şi a i se prezenta modul în care se desfăşoară activitatea. Tot astăzi, Înalt Preasfinţia Sa va vizita şi câteva parohii din Iaşi. (Nicoleta OLARU)