De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Ştiinţa studenţească în şcoala teologică“
La Academia Teologică "Petru Movilă" din Kiev, cu binecuvântarea Preafericitului Vladimir, Mitropolitul Kievului şi al întregii Ucraine, săptămâna trecută a avut loc a III-a ediţie a Conferinţei anuale "Ştiinţa studenţească în şcoala teologică". Anul acesta, conferinţa a fost dedicată împlinirii a 245 de ani de la naştere şi 175 de ani de la trecerea la Domnul a emeritului ierarh şi teolog mitropolitul Evghenie Bolhovitinov al Kievului şi Haliciului (1767-1837).
Ca urmare a protocolului semnat de Facultatea de Teologie "Justinian Patriarhul" din Bucureşti cu Academia Teologică "Petru Movilă" din Kiev, la 25 octombrie 2011, şi a invitaţiei făcute de academia kieveană, din partea Facultăţii de Teologie din Bucureşti au participat Alexandru Bulgaru, masterand în anul al II-lea în cadrul programului "Istorie şi Tradiţie creştină" şi Aurelian Nicolae Iftimiu, student în anul al III-lea. La conferinţă, alături de reprezentanţii celor două instituţii de învăţământ teologic, au participat şi reprezentanţi ai Academiei Teologice din Moscova, Academiei Teologice din Sankt Petersburg, Facultăţii de Teologie din Cernigov şi ai seminariilor teologice din Belgorod, Volyn, Poceaev, Odessa, Stavropol, Poltava, Kostroma, Novokuzneţk şi Voronej. Mai multe detalii despre conferinţa "Ştiinţa studenţească în şcoala teologică" ne-a oferit Alexandru Bulgaru, participant la eveniment: "Deschiderea sesiunii plenare a fost făcută de Înalt Preasfinţitul Antonie, Arhiepiscop de Borispil, rectorul Academiei Teologice kievene şi preşedintele Comitetului pentru Educaţie din Biserica Ortodoxă a Ucrainei, care a arătat faptul că numărul participanţilor este în continuă creştere de la an la an, evidenţiind cu acest prilej participarea pentru prima dată a Facultăţii de Teologie "Justinian Patriarhul" din Bucureşti. Mesajul Preafericitului Părinte Vladimir, Mitropolitul Kievului şi a toată Ucraina, a fost citit de către părintele Vladimir Kotsaba, secretarul ştiinţific al academiei. În continuarea lucrărilor, Înalt Preasfinţitul Antonie a citit un material cu tema "Mitropolitul Evghenie Bolhovitinov şi influenţa acestuia asupra dezvoltării Academiei Teologice din Kiev". Înalt Preasfinţitului Antonie i-au urmat doi studenţi care au prezentat biografiile profesorului Vasile Ilici Ekzemplyarsky (personalitate care a contribuit major la dezvoltarea academiei din Kiev), respectiv a Arhiepiscopului Modest Strelbitsky de Volyn. La finalul sesiunii plenare, Înalt Preasfinţitul Antonie a evidenţiat încă o dată avantajele majore pe care le reprezintă astfel de conferinţe în consolidarea cooperării dintre instituţiile de învăţământ teologic". În continuarea conferinţei, lucrările s-au desfăşurat pe patru secţiuni: Istoria Bisericii, Teologie şi Studii Biblice, Patrologie şi discipline practice.