De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare a ajuns în capitala Moldovei
La Iaşi se află de ieri stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare, care datează din anul 1500. Obiectul de mare preţ poate fi văzut la Muzeul Unirii din Iaşi. Stindardul este însoţit de câteva panouri documentare ce relatează amănunte din istoria şi simbolistica acestuia.
Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Muzeul Naţional de Istorie a României şi Complexul Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi au organizat ieri la Muzeul Unirii din Iaşi vernisajul expoziţiei "Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare". Delegatul Înalt Preasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la acest eveniment a fost pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor. În cuvântul adresat cu acest prilej, pr. Constantin Sturzu a transmis binecuvântarea Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, felicitându-i pe organizatori pentru că au adus la Iaşi stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare. "Acest obiect de mare preţ nu a ajuns la Iaşi întâmplător, întrucât ne aflăm în preajma sărbătorii Sfântului Apostol Andrei şi a Zilei Naţionale a României. Acest odor este un simbol al identităţii noastre naţionale şi creştine", a spus pr. Constantin Sturzu. La vernisaj au participat dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României şi preşedintele Consiliului Naţional al Muzeelor şi Colecţiilor, dr. Oana Ilie, care a lucrat la organizarea acestei expoziţii şi care a realizat partea documentară ce însoţeşte expoziţia, dr. Lăcrămioara Stratulat, directorul general al Complexului Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi, precum şi numeroşi ieşeni. Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare provine de la Mănăstirea Zografu din Sfântul Munte Athos şi a intrat în patrimoniul statului român în timpul Primului Război Mondial. Acest odor se află astăzi în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti. "Anul trecut, stindardul a pornit într-un periplu pentru a fi văzut de toţi românii. Prima oprire a fost în Republica Moldova, unde a putut fi văzut la Muzeul de Istorie a Moldovei din Chişinău. Prezenţa acestei piese la Chişinău a constituit un eveniment naţional. În două săptămâni, stindardul lui Ştefan cel Mare a fost văzut de peste 20.000 de persoane. Este impresionant numărul mare de oameni care au venit să vadă acest stindard, în condiţiile în care, pe tot parcursul anului 2010, Muzeul Naţional de Istorie a României a avut 60.000 de vizitatori", a amintit dr. Senica Ţurcanu, şeful Muzeului de Istorie a Moldovei din Iaşi. Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare va putea fi vizitat începând de astăzi până pe 13 decembrie 2012. Persoanele interesate vor trebui să plătească doar biletul de intrare pentru Muzeul Unirii.