Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, a săvârșit vineri, 27 decembrie 2024, în ziua de pomenire a Sfântului Arhidiacon Ștefan, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din
„Stop sclaviei în Europa“
Palatul Patriarhiei din Capitală va găzdui mâine, 28 martie, începând cu orele 9:30, seminarul internaţional cu tema „Acţiunea creştină împotriva traficului de persoane. Combaterea traficului de fiinţe umane, dincolo de aparenţe“, organizat de Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România (AIDRom), informează Biroul de presă al Patriarhiei Române. Evenimentul se bucură de participarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), împreună cu alţi membri ai Sfântului Sinod al BOR, Înalt Preasfinţitului Ioan Robu, Arhiepiscop şi Mitropolit romano-catolic de Bucureşti, reprezentanţilor altor biserici creştine din România şi Europa de Est (Grecia, Bulgaria şi Ucraina), ai Acţiunii Creştine şi de Lucru în Reţea împotriva Traficului de Fiinţe Umane (CAT), ai Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, ai Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane, a Forumului Român pentru Refugiaţi şi Migranţi (ARCA), ai Asociaţiei pentru Dezvoltarea Practicilor Alternative de Reintegrare şi Educaţie (ADPARE), ai uniunilor sindicale, precum şi a membrilor „Caritas“ Bucureşti, profesorilor, studenţilor şi jurnaliştilor specializaţi în domeniu.
În aceeaşi zi va fi lansată şi o campanie împotriva traficului de fiinţe umane şi va fi inaugurat un centru destinat ajutorării victimelor traficului. „Scopul seminarului este de a evalua activitatea desfăşurată până acum de membrii reţelei regionale şi de a stabili noi acţiuni menite să prevină şi să combată traficul de persoane în anul 2008. Cu acest prilej va fi inaugurat Centrul de Prevenire şi Combatere a Traficului de Fiinţe Umane (ARCA), organizat de ONG-urile bisericeşti implicate în lupta antitrafic şi va fi lansată campania «Stop sclaviei în Europa», cu scopul de a informa potenţialele victime despre pericolul traficului de fiinţe umane“, se arată în comunicatul Patriarhiei Române. ▲ O asociaţie ecumenică pentru ajutorarea oamenilor Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România (AIDRom) a fost înfiinţată în anul 1991. În prezent, AIDRom cuprinde cinci biserici membre: Biserica Ortodoxă Română, Bisericile Reformată, Lutherană, Evanghelică - Lutherană şi Armeană din România. „Din anul 2002, AIDRom a dezvoltat un program de instruire şi consiliere pentru prevenirea traficului de fiinţe umane (SENS). De asemenea, se precizează că membrii reţelei au creat o bază de date, un web-site, şi au realizat materiale destinate preoţilor, profesorilor, părinţilor, tinerilor, pentru sesiunile de informare şi instruire desfăşurate în instituţii de învăţământ, în colaborare cu reprezentanţi ai altor biserici creştine din România, ai Poliţiei de frontieră, Institutului pentru Cercetarea şi Prevenirea Criminalităţii şi Poliţiei comunitare“, mai aflăm din comunicat.