Primul Episcop ortodox român al Irlandei și Islandei, Preasfințitul Părinte Nectarie, a fost întronizat sâmbătă, 11 ianuarie 2025. Ceremonia a avut loc în biserica Parohiei „Sfântul Columba”-Dublin
Studenți teologi în vizită de studiu la instituții prahovene de asistență socială
Studenţi de la secţia Asisență socială, dar și de la alte specializări ale Facultății de Teologie Ortodoxă din București au efectuat joi, 18 mai, o vizită de studiu pe teren la diferite instituţii de asistenţă socială și filantropie, mănăstiri și muzee din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor. Activitatea a avut ca rol completarea pregătirii universitare a studenților cu informații didactice și de studiu de caz specifice programei de învățământ și pregătirii lor profesionale.
Însoțiți de lect. dr. Laurențiu Tănase, studenții au vizitat, pentru îmbogățirea pregătirii spiritual-teologice și culturale, mai multe așezăminte monahale și obiective culturale din județul Prahova, cu scopul fixării cunoștințelor și valorificării patrimoniului cultural ecleziastic și istoric regional, precum și de a consolida relațiile interumane și colegiale între studenți: Mănăstirea Ghighiu; Complexul Muzeal „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, care reunește trei colecții distincte - Muzeul Memorial „Nicolae Iorga”, Muzeul de Artă Religioasă și Muzeul de Etnografie al Văii Teleajenului, seara încheindu-se cu vizitarea Mănăstirii Zamfira.
De asemenea, studenții teologi de la secția Asistență socială au vizitat Complexul filantropic de la Valea Plopului precum și Centrul comunitar integrat „Sfinții Martiri Brâncoveni” din comuna Posești ale asociației Pro Vita, pentru a vedea prin studiu practic de specialitate cum se desfășoară profesia în domeniul protecției sociale. Aici au primit sfaturi de specialitate de la asistenții sociali ai instituțiilor, necesare profesiei lor, iar la rândul lor, au oferit daruri pentru aceste instituții. „Putem spune că deja se instituie o tradiție în ceea ce înseamnă această preocupare constantă anuală cu fiecare generație de studenți de a merge să studiem pe teren cum funcționează instituțiile de asistență socială. Ceea ce am văzut astăzi, în acest complex de instituții de asistență socială de la Valea Plopului, Valea Screzii și ceea ce a creat aici părintele Nicolae Tănase, este un imbold, un exemplu și o provocare pentru studenții noștri. Dacă în facultate le oferim cadrul teoretic pentru pregătirea lor profesională și expertiza de specialitate, în felul acesta, mergând pe teren, ei fac o analiză practică a ceea ce înseamnă instituție de asistență socială cu tot ceea ce înseamnă organizarea, funcționarea, beneficiile și dificultățile pe care le are un astfel de organizator. Mă refer aici la acele proiecte de asistență socială pe care Biserica noastră le-a susținut și le susține în continuare, deci nu la proiecte instituționalizate susținute din fonduri guvernamentale, pentru că aceste activități de asistență socială susținute și organizate de parohii funcționează pe bază de voluntariat și donații, mai ales pe jertfă pastorală”, ne-a spus lect. dr. Laurențiu Tănase.
Vizita de studiu s-a desfășurat cu sprijinul Parohiei „Adormirea Maicii Domnului”-Militari 1 din Protopopiatul Sector 6 Capitală și al Asociației Cultural creștin-ortodoxă „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din București.