Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit la praznicul Botezului Domnului, 6 ianuarie, Sfânta Liturghie şi Sfințirea Mare a apei, conform rânduielii tradiționale, în Catedrala
Studenţii români, între salariile din străinătate şi familia din ţară
O treime din studenţii care studiază în străinătate nu s-ar mai întoarce în România, relevă un studiu dat publicităţii de Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS). Cei care revin însă în ţară ridică ştacheta şi solicită o salarizare pe măsura experienţei, în medie, aproximativ 1.200 de euro/lună.
Un studiu dat publicităţii de Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) a scos în evidenţă dezinteresul studenţilor români care studiază în străinătate pentru a reveni în ţară şi a pune în aplicare cunoştinţele acumulate. Dacă 38% dintre respondenţii chestionarului s-au declarat nehotărâţi, 36% dintre aceştia au susţinut că nu se vor mai întoarce în România după finalizarea studiilor. Doar 24% vor să revină în ţară şi o fac doar pentru că sunt influenţaţi de familie şi prieteni. Studiul LSRS mai relevă că majoritatea studenţilor români îşi finanţează studiile prin intermediul burselor, care acoperă în medie 39% din cheltuielile de trai. Studenţii aleg să lucreze part-time pe durata studiilor, finanţându-şi astfel 24% din cheltuieli, în timp ce 19% din costuri sunt suportate de către părinţi şi respectiv 15% din economii proprii. Când revin în ţară, studenţii, cu experinţa studiilor în străinătate, îşi doresc în medie un salariu lunar de 1.169 de euro pe lună, relevă acelaşi studiu. Astfel, cei care au doar experienţa unui semestru Erasmus îşi doresc între 490 şi 540 de euro lunar, în funcţie de nivelul studiilor. Studenţii care au urmat un program complet de licenţă în afara ţării se aşteaptă la un nivel salarial de 1.420 de euro pe lună, în timp ce tinerii care au finalizat un program masteral îşi doresc 1.160 de euro lunar. Absolvenţii de programe doctorale, urmate peste hotare, doresc un salariu de 1.450 de euro lunar, iar cei care au urmat programe postdoctorale vor reveni în România pentru salarii ce depăşesc 2.000 de euro lunar. LSRS a efectuat sondajul pe un grup de 752 de subiecţi, dintre aceştia 49% urmează programe masterale peste hotare, 28% programe de licenţă, 12% programe doctorale, 3% programe post-doctorale, iar 6% sunt beneficiari ai programului Erasmus.