Sute de credincioși au primit binecuvântarea Iordanului, participând cu evlavie și bucurie la rânduielile sfinte prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului, săvârșite la Mănăstirea Radu Vodă din
Studenţii teologi din Bucureşti expun icoane la Muzeul de artă din Râmnicu Vâlcea
Începând de ieri, până pe 22 iunie, Muzeul de artă din Râmnicu Vâlcea găzduieşte o expoziţie de icoane realizate de studenţii Catedrei de Artă sacră a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian“ din Bucureşti. Aceasta este urmare a unui parteneriat între cele două instituţii, prin care Muzeul din Râmnicu Vâlcea asigură organizarea expoziţiei şi editarea lucrărilor într-un catalog, iar studenţii şi profesorii restauratori se angajează să restaureze cinci icoane cu valoare deosebită, dar aflate în stadiu avansat de degradare, deţinute de muzeul râmnicean.
Expoziţia include peste 100 de lucrări ale studenţilor bucureşteni şi se înscrie într-un proiect mai larg, pe care Catedra de Artă sacră a Facultăţii de Teologie din Bucureşti îl derulează. După cum ne-a declarat şeful catedrei, prof. Dumitru Radu, există un mare potenţial uman, dar acesta trebuie pus în valoare şi cultivat. Or, aceasta presupune, pentru un artist, cunoaşterea cât mai multor aspecte şi realităţi din patrimoniul de artă religioasă existent în ţară şi peste hotare. Protocol cu Universitatea din Târnovo În acest sens, de curând, pe 19 mai, cadrele didactice de la aceeaşi catedră şi conducerea Facultăţii de Teologie din Bucureşti au efectuat o vizită în Bulgaria, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Sfinţii Chiril şi Metodie“ din Târnovo. A fost începutul unei alte colaborări care se doreşte de durată între cele două facultăţi. Amintim că s-a semnat şi un protocol universitar, care prevede, pe o perioadă de doi ani de studiu, cu posibilitate de continuare, schimb de studenţi, vizite ale studenţilor şi cadrelor didactice în cele două ţări, participarea la evenimente expoziţionale. Cu acest prilej, profesorii români au putut vedea şi expoziţia studenţilor bulgari de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Târnovo. Un astfel de parteneriat se doreşte a fi dezvoltat şi cu alte ţări ortodoxe, precum Serbia, Grecia sau Rusia. Profesorul Radu ne-a vorbit şi despre situaţia catedrei pe care o conduce, despre calitatea studenţilor, dar şi despre unele lipsuri cu care secţia de Artă sacră se confruntă momentan. „Se doreşte îmbunătăţirea spaţiului de curs şi a atelierelor care nu toate sunt potrivite pentru munca pe care studenţii o desfăşoară acolo, ţinând cont de faptul că secţia îşi desfăşoară activitatea în cadrul Facultăţii de Teologie, menită, la început, să găzduiască mai mult un învăţământ teoretic. Pentru atragerea şi mai ales cultivarea la maximum a studenţilor valoroşi este nevoie nu numai de pregătirea solidă a cadrelor didactice şi de opţiunea studenţilor care aleg această facultate, ci şi de numeroase dotări corespunzătoare activităţii de conservare sau pictură pe care studenţii o au aici: săli luminoase, mobilier adecvat, materiale consumabile, o piancotecă etc.“, a subliniat profesorul Radu. (Bogdan SCORŢEA)