În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Studia Basiliana 3 - Sfântul Vasile cel Mare. Închinare la 1.630 de ani
La Editura BASILICA Patriarhiei Române a fost publicat al treilea volum din seria Studia Basiliana. Publicat din iniţiativa şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, volumul cuprinde actele Symposionului Comisiei Române de Istorie Eclesiastică din 2-3 octombrie 2008, care a avut loc la Centrul Cultural-Social „Sfântul Ierarh Calinic“ de la Cernica, închinat tot cinstirii Sfântului Vasile cel Mare, la 1.630 de ani de la trecerea sa la cele veşnice, potrivit basilica.ro. Cuvântul înainte al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel lămureşte asupra aspectelor inedite din viaţa şi opera Sfântului Vasile cel Mare surprinse în studiile volumului.
Comunicările publicate acum abordează aspecte diverse din viaţa şi activitatea marelui Părinte al Bisericii, scoţând în evidenţă elemente mai puţin cunoscute ale biografiei sale ori ale familiei. După cum scrie Părintele Patriarh, scrisorile Sfântului Vasile cel Mare scot în evidenţă învăţături ale sale neabordate până acum în literatura românească, aşa cum, de pildă, sunt cele despre teologia icoanei, care au contribuit la formularea doctrinei ortodoxe devenită oficială şi folosită drept armă de luptă împotriva iconoclaştilor. Impresionante sunt şi amănuntele pe care Sfântul Vasile ni le dă asupra cultului creştin în primele veacuri şi a muzicii folosite în biserici. Ca şi în alte împrejurări, când el a subliniat puterea Tradiţiei pentru a justifica folosirea semnului Sfintei Cruci de către creştini, din cele mai vechi timpuri, ori a îndreptării lor către Răsărit la momentul rugăciunii, tot aşa el arată modul intonării psalmilor în Biserică şi al altor cântări. Una dintre cele mai vechi cântări este Lumină lină, transmisă din generaţie în generaţie şi care are un conţinut dogmatic de cea mai mare importanţă, fiindcă atestă cinstirea Sfântului Duh ca Dumnezeu împreună cu Tatăl şi cu Fiul. Sfântul Vasile a adus-o în discuţie şi în disputa pnevmatomahă a vremii sale, indicând modul cum se cântau psalmii, în Capadocia. Ca şi în volumele precedente, cititorul va găsi, în cel de faţă, studii privind legăturile Sfântului Vasile cel Mare cu teritoriul românesc, completându-se sau clarificându-se, după caz, ceea ce s-a scris până acum. Nici legăturile Marelui Părinte Capadocian cu lumea occidentală şi influenţele directe asupra monahismului benedictin nu lipsesc în aria preocupărilor colaboratorilor acestui volum. De asemenea, unele studii continuă să-l redescopere pe Sfântul Vasile cel Mare ca exemplu în ceea ce a însemnat filantropia şi milostenia creştină, pedagogul şi umanistul care a avut drept model pe Mântuitorul Iisus Hristos. În felul acesta s-au pus bazele liniilor directoare în societatea în care aceste virtuţi au putut deveni caracteristici ale civilizaţiei bizantine.