La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sucursalele RAR sunt sufocate de cereri pentru verificarea emisiilor
▲ Timpii de aşteptare pentru verificarea nivelului emisiilor de dioxid de carbon la Registrul Auto Român, operaţiune necesară pentru calcularea taxei auto, pot ajunge la aproape trei luni de zile ▲ Reprezentanţii RAR spun că cel mai mult se aşteaptă la Botoşani ▲ „Întârzierea este provocată şi de faptul că mulţi solicitanţi se programează, dar nu-şi mai onorează programarea, astfel că dau întregul program peste cap“, spune directorul tehnic al RAR Botoşani, Flavius Câmpeanu ▲
Timpii de aşteptare pentru verificarea nivelului emisiilor de dioxid de carbon la Registrul Auto Român, operaţiune necesară pentru calcularea taxei auto, ajung şi la 80 de zile, a declarat directorul tehnic al RAR Botoşani, Flavius Câmpeanu. „Avem sucursale unde timpii de aşteptare sunt foarte mari. Cel mai mult se aşteaptă la Botoşani, unde se ajunge chiar şi la 80 de zile. Întârzierea este provocată şi de faptul că mulţi solicitanţi se programează, dar nu-şi mai onorează programarea, astfel că dau întregul program peste cap“, a spus reprezentantul RAR. Reprezentanţii Registrului Auto spun că timpul mediu de aşteptare în majoritatea sucursalelor variază între 14 şi 20 de zile. Doar în luna iulie, odată cu intrarea în vigoare a taxei de poluare auto, RAR a înregistrat aproximativ 140 de mii de programări, peste 170 de mii de autoturisme fiind verificate până la 31 iulie. Potrivit calculelor Registrului, alte peste 112 mii de programări au fost deja făcute, după data de 15 august. Taxa de primă înmatriculare a fost înlocuită cu taxa de poluare Taxa de primă înmatriculare auto, care se aplică de la 1 ianuarie 2007, a fost înlocuită, începând cu 1 iulie, de taxa de poluare pentru autovehicule, instituită în primăvara acestui an. Taxa de poluare este calculată pe baza mai multor coeficienţi, stabiliţi în funcţie de gradul de poluare al motorului (normele Euro) şi emisiile de dioxid de carbon. Formulei standard de calcul i se vor aplica mai mulţi coeficienţi de reducere a taxei, care vor ţine cont de vechimea maşinii, starea tehnică generală a acesteia, nivelul de dotare şi rulaj. Pentru verificarea şi menţionarea nivelului emisiilor de dioxid de carbon în cartea de identitate, taxa pe care proprietarii de autovehicule second-hand trebuie să o plătească la RAR este de 25,10 lei, în timp ce taxa pentru verificarea în baza de date şi menţionarea existenţei filtrului de particule este de 85,40 de lei.