În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Supliment de 600 de lei pentru mame
Guvernul a aprobat normele de aplicare a noii ordonanţe privind acordarea indemnizaţiei maternale, astfel încât mamele care beneficiază de concediul maternal de doi ani, pe baza vechii ordonanţe, iar a doua naştere survine în interiorul acestei perioade, să primească un stimulent de 600 de lei lunar.
Conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă 148, care a fost înlocuită la sfârşitul anului trecut cu OUG 111, naşterea celui de-al doilea copil la mai puţin de doi ani de primul nu determina nici o plată suplimentară pentru respectiva mamă, în afară de indemnizaţia pentru primul copil. Potrivit vechii ordonanţe, indemnizaţia pentru al doilea copil intra în plată doar după expirarea primului concediu maternal. "Deşi, pe legea veche, nu s-a acordat până acum acel stimulent de 600 de lei pentru al doilea copil, noi am spus că, din 1 ianuarie 2011, al doilea copil născut după această dată are acest stimulent de 600 de lei, până când intră în plată indemnizaţia pentru al doilea copil", a declarat ministrul Muncii, Ioan Botiş. De asemenea, normele de aplicare a OUG 111 vizează garantarea pentru încă şase luni a locului de muncă al femeii care s-a întors din concediul maternal. "Dacă până astăzi, pe OUG 148 nu au fost acordate unele garanţii privind locul de muncă, noua lege face acest lucru (...) Garantăm, ca o situaţie de excepţie, pentru încă şase luni, cel puţin, locul de muncă. Această prevedere este valabilă şi pentru mămicile copiilor cu handicap, care au dreptul la un concediu de creştere al copilului de trei ani", a precizat ministrul Muncii. La finele anului tecut, Guvernul a decis că, începând cu data de 1 ianuarie 2011, mamele vor avea posibilitatea să opteze pentru un concediu de doi ani pentru creşterea copilului, dar cu o indemnizaţie maximă plafonată la 1.200 de lei sau pentru un concediu de un an, cu o indemnizaţie maximă de 3.400 de lei şi cu o primă lunară de întoarcere la muncă de 500 de lei, pentru întregul interval de până la 24 de luni.