Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sute de credincioşi au primit Sfânta Împărtăşanie
Mulţime de credincioşi au participat în Joia Mare la Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia, oficiată în Catedrala mitropolitană din Sibiu de un sobor de preoţi şi diaconi, condus de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului.
Catedrala mitropolitană din Sibiu s-a umplut ieri de credincioşii veniţi din întregul oraş să participe la frumoasa Liturghie din Joia Mare să se spovedească şi să se împărtăşească cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Mulţimea de credincioşi venită să se împărtăşească din Sfintele Taine a determinat preoţii slujitori la Catedrala din Sibiu să spovedească încă de la primele ore ale dimineţii şi chiar în timpul slujbei oficiate de IPS Mitropolit Laurenţiu şi de soborul de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenţi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Andrei Şaguna" din oraş. După rânduiala bisericească, în această zi, la Sfânta Liturghie s-a sfinţit Agneţul, din care preoţii vor împărtăşi credincioşii în cazuri speciale în tot timpul anului. În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Ioan Poroş a fost hirotonit diacon. Program liturgic special Sfânta Liturghie din Joia Mare a fost o pregătire duhovnicească pentru slujbele deosebite care se oficiază în aceste zile în toate bisericile ortodoxe. Acestea culminează cu Denia Pătimirilor din Joia Mare şi cu Prohodul din Vinerea Mare, urmând ca bucuria din Noaptea de Înviere să cuprindă sufletele tuturor credincioşilor care au parcurs acest drum spiritual. "Ca în fiecare an, Joia cea Mare a Patimilor Mântuitorului Iisus Hristos ne-a adus o mare bucurie prin participarea în număr mare a credincioşilor atât la Sfânta Liturghie, cât şi la Sfânta Euharistie. Mai mulţi preoţi au spovedit, iar în cadrul Sfintei Liturghii, toţi credincioşii care au primit dezlegare s-au împărtăşit, participând astfel cu toţii la Cina cea de Taină, adică la masa Împărăţiei pregătită de Domnul nostru Iisus Hristos pentru câştigarea vieţii veşnice. Am primit acum putere ca să participăm la slujba de seară, la slujba Patimilor Mântuitorului nostru Iisus Hristos, să cântăm şi să prohodim punerea Sa în mormânt, dar să ne pregătim pentru bucuria cea mare a Învierii Sale", ne-a spus IPS Mitropolit Laurenţiu. Programul liturgic de la Catedrala mitropolitană din Sibiu continuă astăzi, în Vinerea Mare, de la ora 6:30, cu Ceasurile Împărăteşti şi Obedniţa, iar de la ora 10:00, cu Taina Sfântului Maslu. De la ora 16:00, se va oficia Vecernia Punerii în Mormânt, iar de la ora 18:00, Denia Prohodului Domnului nostru Iisus Hristos. În Sâmbăta Mare, de la ora 6:30, se vor oficia Ceasurile 1, 3, 6, 9 şi Obedniţa, iar de la 7:30 se va oficia Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia. Seara, de la ora 23:30 se va săvârşi Canonul Sâmbetei celei Mari, iar la miezul nopţii se va oficia Slujba de Înviere. De la ora 1:00 se va oficia Sfânta Liturghie din Noaptea de Paşti, iar duminică, de la ora 13.00, slujba de a Doua Înviere, urmată de Marşul Învierii.