Soborul Catedralei Patriarhale a mers astăzi, 24 decembrie 2024, în Ajunul Crăciunului, în procesiune cu icoana Nașterii Domnului la Reședința Patriarhală. Preoții, diaconii și psalții lăcașului de rugăciune au fost întâmpinați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Salonul Sfinților Români.
Sute de credincioşi ieşeni, la slujba de Sfântul Ilie
Creştinii l-au cinstit ieri pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul. La Iaşi, sute de credincioşi au venit la Catedrala mitropolitană veche, pentru a participa la Sfânta Liturghie, săvârşită de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înalt Preasfinţitul Teofan. Întrucât Biserica „Sf. Mare Mucenic Gheorghe“ a fost neîncăpătoare, mulţimea poporului rugător s-a extins în curtea catedralei. Aşezaţi în grupuri sau stând la rând, pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, credincioşii au ascultat cu evlavie cuvântul de învăţătură al arhipăstorului lor, care le-a vorbit despre cine este proorocul dreptăţii divine.
„Sfântul Ilie a fost dăruit de Dumnezeu precum puţini din istoria neamului omenesc. I-a fost dat să-l cunoască pe deplin pe Dumnezeu, încă din această viaţă. A trecut fulgerul, dar nu un fulger de la Dumnezeu. S-a făcut cutremur, dar nu un cutremur de la Dumnezeu. Vuiet şi agitaţie multă, dar nu în vuiet şi agitaţie se afla Dumnezeu. În urma acestora, adiere lină de seară şi în aceasta s-a descoperit Dumnezeu, arătându-ne, astfel, că Dumnezeu nu vine în inima zbuciumată, nu apare în inima frământată, ci în cea liniştită. Ca răsplată a ostenelilor sale, Sf. Prooroc Ilie, ca nimeni altul, a fost răpit într-un car de foc la Dumnezeu, fiind una dintre puţinele persoane trăitoare pe pământ care n-a cunoscut drama şi întunericul morţii“, a explicat Mitropolitul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Dreptatea dumnezeiască şi cea omenească
Înalt Preasfinţia a adus în actualitate modelul de vieţuire sfântă a Proorocului Ilie, pe care noi, credincioşii de astăzi, trebuie să încercăm a-l urma. „Nouă, celor de astăzi, ce ne grăieşte Sfântul Ilie? Sf. Ap. Pavel, în Scrisoarea sa către Romani, capitolul 10, care s-a citit la Sfânta Liturghie, aminteşte despre dreptatea dumnezeiască şi despre dreptatea omenească. Dreptatea omenească este aceea ca, atunci când eşti lovit, să loveşti, când eşti pedepsit, să pedepseşti, când eşti blestemat, să arunci şi tu blesteme. Dreptatea dumnezeiască este aceea ca, atunci când eşti lovit, să întorci şi obrazul celălalt, când eşti vorbit de rău, să vorbeşti de bine, când eşti blestemat, să binecuvintezi, când eşti urât şi batjocorit să iubeşti şi să răspunzi răului cu bine. Între cele două, Sf. Prooroc Ilie a ales dreptatea dumnezeiască, care se bazează pe jertfă, pe slujire şi pe smerenie. Şi aceasta, pentru că primul care a împlinit dreptatea dumnezeiască a fost Iisus Hristos, Dumnezeu-Omul. Batjocorit fiind, a binecuvântat călăii şi toată omenirea. Într-o asemenea zi, precum cea dedicată Sfântului Prooroc Ilie, să ne dea Dumnezeu putere să facem această alegere“, a mai spus IPS Părinte Mitropolit Teofan. (Narcisa B.)