La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Sute de credincioși uniţi în rugăciune pe Muntele Ceahlău
Pelerini din regiunea Moldovei și din întreaga țară au urcat zilele acestea pe Muntele Ceahlău pentru a participa la hramul așezământului monahal aflat la cota 1.800. La praznicul Schimbării la Față a Domnului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjuraţi de un sobor de slujitori.
Numeroşi pelerini și închinători din zona Moldovei, dar și din alte colțuri ale țării, au ajuns la mănăstirea de pe Ceahlău încă de luni seară, participând la slujba Privegherii. În dimineața zilei de marţi, 6 august, mulțimea pelerinilor sosiți prin cele două trasee - staţiunea Durău și Schitul Stănile - a luat parte la Sfânta Liturghie oficiată de cei doi ierarhi, alături de un sobor de preoți și diaconi, pe un podium amenajat în apropierea bisericii.
Cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii a fost rostit de către PS Părinte Paisie Lugojeanul, care a vorbit despre praznicul Schimbării la Față a Domnului: „Schimbarea la Față ne arată cine este și ce este Biserica. De Biserică aparțin profeții, apostolii și toți cei care primesc teologia revelatoare a acestora, luptându-se pentru a avea același scop, și anume îndrumarea omului spre îndumnezeire, spre vederea luminii necreate. Trebuie să fim foarte atenți la modul în care trăim legătura cu Biserica, pentru că Biserica nu ființează ca să rezolve problemele noastre personale, cotidiene, sau pentru a aduce o recunoaștere socială a noastră, ci Biserica este un spațiu al vieții. Un spațiu și un loc al libertății și al dragostei dumnezeiești exprimată prin relația cu Dumnezeu și prin relația lui Dumnezeu cu fiecare om. Noi nu am venit la viață pentru ca apoi să murim, fără ca Dumnezeu să nu ne poarte de grijă. Dimpotrivă, taina vieții pe care ne-a dăruit-o Dumnezeu este o invitație la sfințenie, adică la unirea cu Dumnezeu. Este nevoie de un urcuș și de o creștere continuă în viața noastră duhovnicească. De aceea, în Biserică vorbim de o evoluție a omului, o evoluție a vieții duhovnicești, însă nu de o evoluție de la maimuță la om, cum spun Darwin și teoria darwinistă a evoluționismului. Este nevoie de evoluția omului spre Dumnezeu prin har, spre îndumnezeirea prin har. Iată menirea omului: auzul și ascultarea glasului lui Dumnezeu”.
„Doamne, bine este nouă să fim aici!”
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a adresat un cuvânt de binecuvântare: „Dăm slavă lui Dumnezeu că ne-a învrednicit să urcăm astăzi pe Ceahlău, de hramul muntelui, de hramul mănăstirii, împlinind cu efort, ce-i drept - dar, socot, cu multă bucurie sufletească -, un dor al nostru conștientizat sau poate mai puțin conștientizat, și anume să fim cât mai aproape de Dumnezeu. Sfântul Apostol Petru, participând la momentul Schimbării la Față a Domnului Hristos, s-a minunat de ceea ce a văzut și voia să nu mai plece din munte, spunând Domnului Hristos: «Doamne, bine este nouă să fim aici!» Acest sentiment de împlinire cred că mulți dintre noi l-am avut urcând pe muntele cel sfânt. Un sentiment de împlinire, de umplere a unor goluri pe care le avem în noi. Și aici fiind, participând la Sfânta Liturghie, împărtășindu-ne mulți dintre noi cu Sfintele Taine, cred că acest sentiment de plinătate este foarte real în mintea și în sufletul multora dintre noi. Nu este desfătare mai mare decât aceea a omului care Îl are pe Dumnezeu în viața lui. Noi nu putem trăi fără desfătare, știți foarte bine. Și-o căutăm. O căutăm în filme, o căutăm pe unde-o căutăm, în funcții înalte... multe sunt binecuvântate de Dumnezeu și să Îi mulțumim Lui că le avem. Dar toate acestea nu mulțumesc sufletul omului. Omul se mulțumește numai dacă simte că are într-însul desfătare întru Dumnezeu. Cum zicem și la rugăciunea înainte de Împărtășanie: «Învrednicește-mă, Doamne, a mă sătura de desfătarea care este întru Tine»”.
Miercuri, 7 august, în ziua pomenirii Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, ierarhi ai Bisericii noastre vor oficia Sfânta Liturghie la mănăstirile Sihla și Sihăstria din județul Neamț. Și anul acesta accesul către Mănăstirea Sihla se va face prin sens unic, de la Mănăstirea Sihăstria, la plecare sensul de mers fiind Sihla - Agapia.