La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sute de fermieri sunt obligaţi să restituie subvenţiile primite
▲ Aproape 600 de fermieri, din judeţul Vaslui, vor fi nevoiţi să returneze contravaloarea bonurilor valorice primite drept subvenţii pentru cultivarea pământului, deoarece nu au putut respecta condiţiile impuse prin normele europene ▲ „Dacă nu vor înapoia contravaloarea bonurilor în termen de 30 de zile, vor fi acţionaţi în judecată şi vor plăti penalităţi pentru fiecare zi de întârziere“, a declarat directorul APIA Vaslui, Petru Botez ▲
Aproape 600 de fermieri din judeţul Vaslui vor fi nevoiţi să returneze contravaloarea bonurilor valorice primite drept subvenţii pentru cultivarea pământului, deoarece nu au putut respecta condiţiile impuse prin normele europene. Valoarea totală care trebuie recuperată se ridică la peste un milion de lei şi reprezintă bonurile valorice oferite pentru cultivarea a 1.484 de ha de pământ. Potrivit directorului Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Vaslui, Petru Botez, odată cu primirea bonurilor, fermierii au semnat un formular tip, prin care se obligau să folosească sămânţă certificată şi să-şi asigure culturile, în caz contrar, trebuind să restituie contravaloarea bonurilor primite. „Mulţi dintre agricultori s-au bazat doar pe bonurile primite ca subvenţii, care nu au acoperit decât o parte din cheltuieli. Preţul seminţei certificate a fost destul de mare, la fel şi cel al combustibilului sau al pesticidelor şi fermierii nu au făcut faţă cheltuielilor. O parte dintre agricultorii care nu au reuşit să înfiinţeze culturile în toamnă au restituit deja bonurile valorice, valoarea acestora fiind de 275 de mii de lei“, a declarat Petru Botez. În cazul în care nu vor înapoia contravaloarea bonurilor, fermierii vor fi acţionaţi în judecată Directorul APIA Vaslui a precizat că au fost trimise notificări fermierilor care nu au respectat condiţiile impuse, prin care li s-a adus la cunoştinţă faptul că, dacă nu vor înapoia contravaloarea bonurilor în termen de 30 de zile, vor fi acţionaţi în judecată şi vor plăti penalităţi pentru fiecare zi întârziere. În plus, fermierii vor figura ca debitori şi nu vor mai putea primi nici un fel de subvenţii, până la achitarea integrală a debitelor. Directorul APIA a precizat că sprijinul financiar s-a acordat la hectar şi a variat în funcţie de cultură, respectiv de 500 de lei pentru un hectar de grâu, 400 de lei pentru unul de rapiţă şi 350 de lei pentru alte culturi.