De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sute de mii de suflete au adus cinstire Sfintei Parascheva la Iași
Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva a adunat și în acest an în vechea capitală a Moldovei numeroși oameni pentru a lua parte la Sfânta Liturghie săvârșită de un sobor de 26 de ierarhi din țară și din străinătate, moment care a încununat această perioadă binecuvântată la Iași. Potrivit estimărilor oferite de autorități, peste 200.000 de credincioşi au trecut pe la raclele cu cinstitele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț.
Cetatea Iașilor, îmbrăcată încă de sâmbăta trecută în straie de sărbătoare, a devenit vineri centrul spiritualității românești. Zeci de pelerini din toate colțurile lumii s-au adunat la Iași pentru a aduce un prinos de recunoștință Ocrotitoarei Moldovei, Sfintei Parascheva, precum și Sfântului Paisie de la Mănăstirea Neamț, pentru toată binecuvântarea revărsată în sufletele credincioșilor. Punctul culminant al perioadei de hram, Sfânta Liturghie, a fost oficiată la un Altar special amenajat pe bulevardul Ștefan cel Mare de către un sobor de 26 de ierarhi din țară, din Basarabia, Franța, precum și din Grecia, Bulgaria, Iordania și Tanzania-Africa.
Slujba săvârșită în cinstea Sfintei a fost săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Gheorghios, Mitropolit de Kitrus, Katerini şi Platamonas, iar din soborul de arhierei au mai făcut parte: Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Naum, Mitropolit de Ruse, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul ortodox român al Europei Occidentale şi Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Părinte Agathonikos, Episcop de Arusha şi Tanzania Centrală, Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfinţitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfinţitul Părinte Nestor, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, Preasfinţitul Părinte Ioan Casian, Episcopul ortodox român al Canadei, Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Preasfinţitul Părinte Benedict Bistriţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului.
Răspunsurile de la Sfânta Liturghie au fost oferite în acest an de Corul academic „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii „Moldova”, dirijat de Consuela Radu-Ţaga.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Gheorghios, care a vorbit despre tradiția pelerinajelor, făcând referire la cel de la Iași: „Cu toţii am venit, unii de aproape şi alţii de departe, ca pelerini ai Sfintei Parascheva din Epivata, protectoarea spirituală a cetăţii Iaşilor şi ocrotitoarea noastră, a tuturor. Pelerinajul nostru devine, astfel, o mărturie a dispoziţiei noastre lăuntrice de a ne întări în credinţă din credinţa pe care a avut-o Sfânta Parascheva în Dumnezeu şi de a umbla în viaţa noastră după exemplul ei”. De asemenea, a arătat că pelerinajul creştin se referă şi la trup, şi la suflet, iar toate se fac spre unirea în Duh şi în Adevăr cu Dumnezeu, Izvorul sfinţeniei: `Pelerinajul autentic se împlineşte prin moartea patimilor, a egoismului şi a sentimentului că totul se abordează prin cunoaştere raţională. Învierea duhovnicească a fiinţei umane, aşadar, se face atunci când omul iubeşte şi se împărtăşeşte de darul Adevărului, adică darul lui Hristos, pentru ca El să locuiască în noi şi noi toţi să fim fiii Săi. Se realizează dacă ne închinăm lui Dumnezeu în Duh, adică, dacă dorim să împlinim şi să trăim voia lui Dumnezeu în viaţa noastră. [...] Adevăraţii pelerini sunt mai mult decât simpli călători la locurile sfinte, căutători ai cuvintelor sfinţilor sau cinstitori de icoane şi de sfinte moaşte. Adevăraţii pelerini nu sunt cei care ajung la autosuficienţă datorită sfinţeniei altora. Devenim adevăraţi pelerini atunci când ne străduim să lucrăm la propria noastră curăţire şi sfinţire a vieţii. Iar aceasta nu se împlineşte doar prin respectarea formelor exterioare creştine, ci mai ales prin trăirea unei comuniuni autentice cu Dumnezeu. Dacă inima noastră nu se odihneşte cu adevărat în chipul de închinare pe care Dumnezeu îl cere, nu ne folosim duhovniceşte. Suntem chemaţi, aşadar, să nu ne limităm doar la închinarea la sfintele moaşte şi sfintele icoane. Ci, mai mult decât atât, viaţa bisericească, viaţa după Dumnezeu, este autentică atunci când dă naştere credincioşilor transformaţi prin harul Învierii şi al Iubirii, pe calea Adevărului însuşi care este Hristos! Fie ca şi noi să devenim, cu harul lui Dumnezeu şi prin mijlocirile Sfintei Parascheva, oameni înviaţi şi preschimbaţi în Duhul cel Sfânt spre marele pelerinaj al Împărăţiei lui Dumnezeu, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”
„Nu este armă mai importantă decât rugăciunea!”
Spre finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a adresat un scurt cuvânt de învăţătură în care a subliniat importanţa rugăciunii în contextul vremurilor actuale: „Nu este o armă mai importantă decât rugăciunea. Iar dumneavoastră ştiţi prin propria experienţă acest lucru. De aceea, pe lângă rugăciunea pe care o adresaţi lui Dumnezeu pentru dumneavoastră, pentru membrii familiei, amintiţi-vă seara la rugăciune de chipul celor care-au căzut sub bombe, de mamele lor de-acasă, de soţii şi de pruncii lor. O rugăciune, o metanie, un psalm din dumnezeiasca Psaltire pot aduce mult, chiar foarte mult, pentru cele care se întâmplă acolo, rugându-L pe Dumnezeu să vină cu mâna Sa ocrotitoare, apărându-ne şi pe noi, şi pe ei de urgia cea nemiloasă a războiului”.
Distincții pentru cei care au sprijinit refugiații din Ucraina
Anul acesta, Distincția „Crucea Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” a fost conferită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan unor preoți de la frontiera României cu Ucraina și Republica Moldova, care au fost prezenți la vamă și au ajutat refugiații care au fugit din calea războiului.
Părintele Costel Rumega de la Parohia „Sfântul Nicolae” Rădăuți-Prut, părintele Mihai Haraga de la Parohia „Sfântul Gheorghe” Ștefănești, părintele Marcel Bobârcă de la Parohia Sculeni și părintele Oleg Petrov din Ucraina au primit în semn de mulțumire Distincția „Crucea Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv”.
Părintele Costel Rumega a stat în cele mai grele clipe, dimpreună cu familia sa, în Vama Rădăuți Prut pentru a sprijini oameni bolnavi de cancer, persoane cu deficiențe fizice, bunici și femei cu copii.
Părintele Mihai Haraga a fost alături de doamna preoteasă - angajată la Poliția de Frontieră - și a contribuit la gestionarea crizei refugiaților: a oferit asistență, traducere, hrană și cazare, a format grupuri pentru transport în alte locații.
Părintele Marcel Bobârcă s-a aflat și el un sprijin în timpul situației tensionate cu Ucraina. Acesta a fost prezent în Vama Sculeni din Iași și a oferit ajutor refugiaților. Dimpreună cu soția sa, cadru didactic, și elevii școlii au scris mesaje și au realizat desene pentru copiii refugiați. Lucrările, scrise în limba română, engleză și ucraineană, au împodobit pereții punctului de primire refugiați, aducând zâmbete celor întristați.
Părintele Oleg Petrov slujește într-o suburbie a orașului Odesa. Este sub ascultarea Preasfințitului Părinte Veniamin al Basarabiei de Sud și reprezintă Patriarhia Română în toată Ucraina. A ajutat peste 16.000 de refugiați să-și găsească adăpost în țara noastră, cei mai mulți la Cluj (peste 15.000). De asemenea, în parohia lui se aduc ajutoare și se gătește pentru soldați, pentru români și ucraineni.
Aceeași distincție a fost oferită vineri și doamnei Valentina Haidău din Iași, voluntară în cadrul acțiunilor de sprijin. A lucrat pentru o bună perioadă la un centru comercial, apoi a muncit în Italia. Deși pensionară, având doi copii și patru nepoți, dânsa este o persoană extrem de activă și dedicată celor aflați în suferință: de aici determinarea de a sta în vamă.
După momentul oferirii distincțiilor, Părintele Mitropolit Teofan a mulțumit tuturor celor implicați direct în organizarea și buna desfășurare a hramului din acest an, subliniind legătura frățească și duhovnicească dintre poporul român și cel ucrainean, mai ales în contextul conflictului izbucnit la începutul acestui an: „Pentru noi, țara vecină, Ucraina, este importantă din foarte multe puncte de vedere. Amintesc unul, şi anume: unul dintre cei mai mari sfinți pe care îi cinstește poporul român, Sfântul Paisie de la Neamț, ale cărui sfinte moaște sunt așezate împreună cu moaștele Sfintei Parascheva spre închinare, s-a născut în Poltava, Ucraina, nu departe de frontul sângeros care se desfășoară nemilos, iată, de multe luni de zile. Și unul dintre cei mai mari sfinți pe care-i cinstesc ucrainenii este un român de aici, din Moldova, din Iași, Sfântul Petru Movilă, Mitropolitul Kievului. Sunt sfinți care au unit cele două popoare de-a lungul vremii pentru că Dumnezeu ne-a așezat să fim aici, împreună.
Și toți românii, precum știți, au înțeles durerea celor de dincolo, a fraților noștri ucraineni, și i-au primit cu brațele deschise, bineștiind că filoxenia, adică iubirea de străini, a fost considerată dintotdeauna ca una din cele mai mari virtuți ale creștinului adevărat. Și am încercat și noi aici, împreună cu Sfânta Patriarhie și cu alte eparhii ale țării, să fim împreună cu ei, pentru o îmbrățișare sfântă, pentru o mână întinsă, pentru un ajutor pentru refugiații trecuți prin trei granițe care au legătură cu Eparhia Iașilor. (...) De aceea, țin să mulțumesc tuturor preoților și credincioșilor care au înțeles chemarea noastră și au sacrificat ceva din timpul sau din bănuțul lor și i-au întâmpinat pe frații și surorile noastre din Ucraina așa cum se cuvine”.
Anul trecut, în contextul Anului omagial al pastoraţiei românilor din afara României, Părintele Mitropolit Teofan a premiat patru familii care cunosc ce înseamnă să trăieşti în afara graniţelor ţării şi care pun, mai presus de toate, păstrarea şi mărturisirea dreptei credinţe. În anul 2020, au fost oferite mai multe premii unor medici care activează, cu multă jertfelnicie, în domeniul sanitar, dar şi unele distincţii post- mortem unor cadre medicale care au trecut la Domnul, slujind cu devotament aproapelui din prima linie a luptei împotriva pandemiei.
Racla Sfintei Parascheva a rămas afară, în baldachin, spre închinarea credincioșilor până când toți cei care au dorit au reușit să îi aducă cinstire.