„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Tabără ASCOR la Mănăstirea Putna
În perioada 30 decembrie 2017 - 2 ianuarie 2018, peste 200 de studenți au participat la o tabără de iarnă la Mănăstirea Putna.
Pe lângă participarea la slujbele din această perioadă, inclusiv la slujba de la trecerea dintre ani, studenții au vizitat mănăstirea, muzeul, împrejurimile, au colindat și au purtat discuții cu părinții mănăstirii.
Momentul culminant a fost retragerea cu torțe din seara zilei de 1 ianuarie 2018. Pe Dealul Crucii, de lângă mănăstire, studenții, purtând torțe în mâini, au scris numărul 100, pentru a marca Centenarul Unirii. Au cântat Imnul național și Hristos a înviat. Apoi au coborât în sunetul cântecelor patriotice, au străbătut centrul comunei Putna și au intrat în incinta mănăstirii.
În fața muzeului mănăstirii au fost întâmpinați de părintele stareț, arhimandritul Melchisedec Velnic, și de obștea mănăstirii, săvârșindu-se o slujbă de mulțumire. Apoi, părintele stareț a citit discursul rostit de Regele Ferdinand la Putna, la mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, în 16 mai 1920.
Doi reprezentanți ai studenților au rostit o urare și un discurs, la care a răspuns părintele stareț cu un cuvânt de îndemn: „Tineri, așezați-vă în lucrarea lui Dumnezeu!”.
„La 1 decembrie 1918 a fost o Înviere a neamului românesc de care s-au împărtășit toți cei căzuți de-a lungul veacurilor pentru apărarea neamului și a credinței, pentru libertate și demnitate. După încheierea războiului, Regele Ferdinand, Regina Maria, Ion I. C. Brătianu și alți oameni politici români, devotați țării, s-au străduit și au reușit să obțină recunoașterea Unirii de către puterile internaționale. Dar Marea Unire a rezistat doar parțial. Pot fi identificate multe cauze istorice, care sunt reale, dar explicația cea mai adâncă este în planul duhovnicesc: am risipit o parte din darul lui Dumnezeu și pentru aceasta cerem iertare fraților noștri din Basarabia, din nordul Bucovinei și din ținutul Herța. De aceea, la 100 de ani, cu recunoștință și cu datoria care ne stă înainte, plecăm din nou genunchii inimii și cerem mila lui Dumnezeu peste poporul nostru”, a arătat părintele stareț.
Odată cu intonarea Imnului eroilor, studenții au stins torțele și au mers în Sala Mare, unde au primit cadouri din partea mănăstirii.