Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a oficiat duminică Sfânta Liturghie la istorica Mănăstire Cocoș, veche vatră a culturii românești în Dobrogea secolului al 19‑lea, binecuvântând la
„Tabăra Creştină“, în parohia Poiana Sărată din Protopopiatul Oneşti
La Aşezământul filantropic „Ştefan cel Mare şi Sfânt“ din parohia Poiana Sărată, Protopopiatul Oneşti, a avut loc, în perioada 17-23 august 2009, a IV-a ediţie a Proiectului „Tabăra Creştină“. Timp de o săptămână, cei 30 de copii au pictat icoane, s-au rugat împreună, au mers în drumeţii.
„Tabăra Creştină“ din parohia Poiana Sărată a avut loc cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, şi a fost susţinută de Protopopiatul Oneşti, parohia Poiana Sărată şi parohia „Pogorârea Sfântului Duh“ din Oneşti, prin Asociaţia caritativă „Filantropia Oneşteană“. În această vară au beneficiat de programele proiectului 30 de copii orfani, cu vârste cuprinse între 8 şi 13 ani. Copiii cu posibilităţi materiale reduse care au stat o săptămână pe Valea Oituzului au fost selectaţi din parohiile Protoieriei Oneşti, beneficiind de cazare şi trei mese pe zi gratuit. „Am fost sprijiniţi de pr. Lăzărel Sinel de la parohia Poiana Sărată, care a oferit cazarea, de SC Interagroaliment SRL, de Fabrica de Pâine «Şerban», care ne-au asigurat pâinea şi carnea necesară, şi nu în ultimul rând cei trei voluntari care ne-au fost alături pe toată perioada taberei“, a spus Raluca Maria Alupei, asistent social în cadrul Biroului de Asistenţă Socială al Protopopiatului Oneşti. Bucuria de a fi împreună Programul zilnic al taberei a cuprins rugăciuni dimineaţa şi seara, precum şi ore de cateheză, în care li s-au prezentat copiilor vieţi de sfinţi. Beneficiarii proiectului au cunoscut câteva din tainele picturii pe sticlă, fiecare reuşind să picteze chipul Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei. Nu au lipsit nici drumeţiile în aer liber, jocurile, concursurile, precum şi discuţiile libere pe diverse teme morale, etice şi religioase. Pe parcursul taberei, domnul Ţuţuianu Gheorghe, profesor de istorie, le-a prezentat copiilor muzeul din satul Poiana Sărată, Monumentul Eroilor, unde se află un osuar al eroilor căzuţi pentru întregirea neamului, dar şi vechea graniţă dintre Ţara Românească şi Austro-Ungaria. „Nimic nu este mai minunat decât să vezi în ochii unui copil bucuria de a fi împreună cu alţi elevi într-o tabără, unde toate grijile şi lipsurile de acasă sunt date uitării. Acest sentiment l-am trăit pentru prima oară în vara anului 2006, când am organizat prima tabără în parohia Poiana Sărată. An de an, satisfacţiile au fost tot mai mari. Toţi au fost deosebit de încântaţi de aceste momente în care s-au întâlnit cu Dumnezeu, fiind nerăbdători de fiecare dată să-şi facă datoria de buni creştini“, a mai adăugat Raluca Maria Alupei. Tabăra s-a încheiat duminică, 23 august, când toţi copiii au participat la Sfânta Liturghie în biserica parohială din Poiana Sărată, închinată Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil.