De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Tabăra de catehizare de la Mănăstirea Strâmba, la final
Ultima serie a taberei de catehizare din acest an de la Mănăstirea Strâmba, judeţul Sălaj, a avut loc în perioada 28 iulie - 2 august. La aceasta au participat 48 de copii şi tineri cu vârste cuprinse între 9-19 ani din Episcopia Sălajului şi din alte zone ale ţării.
Copii şi tineri cu vârste cuprinse între 9-19 ani din Episcopia Sălajului, din parohiile Rus, Jibou, Cozniciu, Brebi, Prodăneşti, dar şi din alte zone ale ţării, precum Cluj, Timişoara, Oradea, Protopopiatul Lehliu Gară - Călăraşi din Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor, au participat în tabăra de catehizare de la Mănăstirea Strâmba, aceasta fiind ultima serie din acest an.
Copiii au fost însoţiţi de preoţii Alexandru Bande de la Parohia Rus, Bogdan Iamandi şi Florin Titeică de la Protopopiatul Lehliu-Gară şi asistenta-socială Elena Marinaş.
„Stareţul aşezământului monahal, arhimandritul Grighentie Oţelea, a alcătuit un program variat cuprinzând: participarea la sfintele slujbe, ore de cateheză, jocuri, concursuri şi o excursie în afara mănăstirii, care le-a plăcut foarte mult copiilor şi care i-a făcut să mărturisească faptul că timpul a fost prea scurt şi a trecut foarte repede“, a precizat preotul coordonator Alexandru Bande.
La orele de cateheză au fost prezentate temele „Taina Spovedaniei“ şi „Taina Împărtăşaniei“, de către preotul Alexandru Bande de la Parohia Rus, iar părintele Bogdan Iamandi de la Protopopiatul Lehliu-Gară le-a vorbit copiilor despre jertfa Sfinţilor Martiri Brâncoveni. De asemenea, copiii au participat la diferite jocuri, au învăţat pricesne în cinstea Maicii Domnului, au învăţat să confecţioneze cruciuliţe, care au fost sfinţite, iar copiii le-au păstrat ca amintire. De asemenea, a fost organizat şi un concurs de toacă cu ajutorul părintelui Acachie, concurs de care copiii au fost foarte încântaţi.
Şcoală de cultură şi spiritualitate
Joi 31, stareţul mănăstirii, arhim. Grighentie Oţelea a organizat o excursie, prilej cu care copiii au vizitat Muzeul de Istorie Sălaj, Catedrala „Sfânta Vinere“ din Zalău, Mănăstirea Bic, Sălaj, apoi copiii au avut un program de relaxare la Băile Boghiş.
„Vineri, toţi copiii participanţi la tabără şi-au mărturisit păcatele în Taina Spovedaniei, după care, în cadrul Sfintei Liturghii au fost împărtăşiţi cu Trupul şi Sângele Domnului de către părintele Florin Titeică. La sfârşitul taberei, după săvârşirea cinstitului Paraclis al Maicii Domnului şi a Tainei Sfântului Maslu, în prezenţa a numeroşi credincioşi, fiecare copil a fost premiat cu o diploma şi cadouri frumoase de către preacuviosul părinte stareţ Grighentie“, a precizat preotul coordonator Alexandru Bande.
Tabăra s-a încheiat cu un foc de tabără, în jurul căruia copiii au cântat şi şi-au exprimat bucuria de a fi prezenţi în vacanţă la Mănăstirea Strâmba. De asemenea, copiii şi-au exprimat impresiile referitoare la tabără: „Mi-a plăcut mult în tabără la Mănăstirea Strâmba, unde am fost pentru prima dată şi cu siguranţă vreau să vin şi la anul“ (Alexandra Dănilă clasa a VII-a Parohia Rus); „Părintele stareţ este prieten al tuturor copiilor de aceea îl iubesc mult“ (Sebastian Pîclişan, Timişoara); „E prea scurt timpul, ar trebui ca tabăra să fie de două săptămâni, vreau ca şi la anul să particip“ (Vlad Maxim, clasa a VI-a, Parohia Rus); „Am bătut pentru prima oară în viaţa mea toaca, mi s-a părut deosebit“ (Pop Flaviu, clasa a VII-a, Parohia Rus); „Mulţumim părintelui stareţ pentru toată dragostea cu care ne primeşte în fiecare an la mănăstire, unde ne simţim ca acasă şi ne rugă la Dumnezeu să-i dea putere şi sănătate şi să aibă mereu grijă de noi“ (Maria Bande, clasa VII-a, Parohia Rus); „Prin strădania preacuviosului părinte stareţ Grighentie, Mănăstirea Strâmba a devenit din nou o şcoală de cultură şi spiritualitate, unde un mare număr de tineri descoperă tainele credinţei în Dumnezeu. Mănăstirea Strâmba este prea departe de noi ca să putem veni de câte ori dorim“ (Elena Marinaş, asistent social, Lehliu Gară-Călăraşi). (Arhid. Adrian Onica)