La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Tabără de cultură și civilizație românească
În perioada 10-15 iulie 2017, un grup de copii și tineri români din Cernăuți a participat la o tabără de cultură și civilizație românească la Mănăstirea Horezu. În cadrul acesteia au luat parte la ateliere de olărit și pictură, cursuri de muzică populară românească și s-au întâlnit cu reprezentanți ai administrației locale. Tabăra a fost organizată de Arhiepiscopia Râmnicului în parteneriat cu Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.
Tinerii au avut prilejul să viziteze mănăstirile și schiturile vâlcene, Muzeul Județean de Istorie, Grădina Zoologică din Râmnicu Vâlcea, Salina Ocnele Mari și Muzeul de Artă „Casa Simian”.
Vineri, 14 iulie, elevii, studenții și profesorii români din Cernăuți, Ucraina, au oferit în incinta Mănăstirii Horezu un spectacol de muzică populară românească la care au participat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, domnul Nicolae Brânzea, director general adjunct IEH, pr. Cristian Bănuță, inspector de religie la Inspectoratul Școlar Vâlcea, Zvetlana Preoteasa, expert IA, coordonator al proiectului din partea IEH, Dan Mirea, expert I, responsabil cu proiectele spirituale în cadrul IEH, și consilieri eparhiali. În cadrul festivității, prin manifestările culturale ale tinerilor din Cernăuți și ale tinerilor din Parohia Foleștii de Sus, cât și prin mesajele organizatorilor, a fost subliniat rolul taberelor culturale în păstrarea identității naționale românești în comunitățile istorice din afara granițelor României.
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, în cuvântul de binecuvântare adresat participanților la festivitate, a arătat că „dragostea față de Dumnezeu mărturisită de Sfântul Constantin Brâcoveanu și de către toți voievozii români s-a manifestat atât în ctitorirea de mănăstiri și locașuri sfinte, dar și în apărarea conștiinței unității de neam, care nu a avut loc doar pe câmpurile de luptă, ci și prin impunerea limbii române în cancelariile domnești, prin sprijinirea tipăririi cărților bisericești în limba poporului și prin întreaga activitate culturală pe care au desfășurat-o”.
Directorul general adjunct IEH, Nicolae Brînzea, a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru sprijinul acordat Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni în promovarea și păstrarea conștiinței românești în comunitățile românești din Cernăuți, subliniind totodată și rolul portului popular și al cântecelor populare și istorice în acest demers: „Când voi cântați melodiile folclorice românești și purtați costumul tradițional, vă exprimați dorul și dragostea de țară. Ceea ce faceți este un lucru extraordinar, pentru că în inimile voastre curate și sincere duceți un mesaj mult mai vibrant și emoționant decât putem noi să realizăm prin proiectele pe care le derulăm. Vă asigurăm de tot sprijinul nostru, al Institutului «Eudoxiu Hurmuzachi» pentru românii de pretutindeni și în primul rând al doamnei Andreea Păstârnac, ministru pentru Românii de Pretutindeni, în acțiunile pe care le întreprindeți pentru păstrarea identității naționale și a valorilor culturale și spirituale românești”.
Tabăra a fost organizată de Arhiepiscopia Râmnicului în parteneriat cu Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni).