Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
Tabără de muncă şi spiritualitate la Godoncourt, Franţa
Tineri ortodocşi din oraşele franceze Metz şi Strasbourg au participat la sfârşitul săptămânii trecute într-o tabără duhovnicească la Mănăstirea Godoncourt din departamentul Vosges, Franţa. Fostă mănăstire catolică, în prezent, acest aşezământ monahal aparţine Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.
Aflată la 250 km de Strasbourg, fosta mănăstire catolică de la Godoncourt a fost locul unde tineri din cadrul Asociaţiei ortodoxe Nepsis din Metz şi Strasbourg au petrecut câteva zile în cadrul unei tabere de muncă şi spiritualitate. Împreună cu tinerii au fost Preasfinţitul Părinte Marc Nemţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, şi preoţii Gilbert Deprugney din Metz, Jean-Marie Cuny din Besançon şi Vasile Iorgulescu din Strasbourg.
„Vrednicii tineri au muncit în curte, cosind o parte din buruieni şi în interior împrospătând şi aerisind încăperile. În cursul după-amiezii de sâmbătă am avut o frumoasă şi rodnică reuniune de discuţii despre perspectivele aşezământului şi despre activitatea grupurilor Nepsis, după care a urmat Vecernia în cele două limbi, franceză şi română. Am fost mândru de cântarea grupului tinerilor noştri, curajoşi şi siguri pe ei! Sfânta Liturghie de duminică, 10 iulie, a fost săvârşită de Preasfinţitul Marc «afară», adică în naosul bisericii, spre a-i putea face părtaşi pe tineri la toată desfăşurarea slujbei Proscomidiei, explicând totodată simbolismul şi teologia fiecărui moment sfânt. Întâlnirea s-a încheiat pe la mijlocul după-amiezii şi fiecare s-a înapoiat la casa lui pe lumină de zi”, a precizat pr. paroh Vasile Iorgulescu de la parohia românească din Strasbourg.
Mănăstirea Godoncourt din localitatea cu acelaşi nume a aparţinut pentru o vreme Patriarhiei Sârbe, dar, de puţin timp, această mănăstire catolică aparţine Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Centrale şi Occidentale.
„Nu există în momentul de faţă nici călugări, nici călugăriţe la Godoncourt. Au trăit aici până nu demult vreo 10 maici ortodoxe, care ţineau canonic de Patriarhia Sârbă, dar au părăsit locul din cauza lipsurilor şi a frigului (aşezământul, vetust, este greu de încălzit), mutându-se undeva în apusul Franţei. Înaltpreasfinţitul Mitropolit Iosif încearcă acum să aducă maici din România, cu toate greutăţile pe care le implică această înfăptuire, şi să facă din Godoncourt un fel de metoc al mănăstirii lor de metanie. Nădăjduim că Dumnezeu îl va ajuta!”, a mai spus părintele Vasile Iorgulescu. De ce este acest lucru important pentru românii de aici? „În primul rând, pentru că mănăstirea de la Godoncourt se află în protoieria noastră din răsăritul Franţei, la distanţă relativ mică de Strasbourg, fiind de fapt cea mai apropiată mănăstire ortodoxă în raport cu Alsacia. O adevărată binecuvântare pentru viaţa duhovnicească a celor din preajmă! În al doilea rând, pentru că vom fi dacă nu solicitaţi, cel puţin receptivi la viitoarele nevoi ale locaşului. Ce frumos ar fi dacă am izbuti să alcătuim din când în când mici grupuri de lucru care să se deplaseze la Godoncourt, pregătite cu tot necesarul, spre a ajuta fie la zugrăvit, fie la lucrul câmpului, fiindcă aşezământul dispune şi de ceva teren, fie la alte munci la care maicile nu vor putea face faţă singure! Şi, desigur, lăsându-ne pătrunşi, fie şi pentru câteva momente privilegiate, de duhul mănăstiresc cel atât de ziditor pentru fiecare dintre noi, din orice mediu profesional am veni. Dar... văzând şi făcând”, a mai precizat părintele Vasile Iorgulescu.