De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Tabăra de pictură de la Mănăstirea Tismana
În perioada 30 iunie - 6 iulie 2012 a avut loc tabăra de pictură de la Mănăstirea Tismana din judeţul Mehedinţi, ce a adunat un mare număr de elevi dornici să înveţe despre pictarea icoanelor şi să-şi descopere într-un mod creativ darurile pe care Dumnezeu le-a sădit în fiecare din ei.
Tabăra a fost organizată de către Arhiepiscopia Timişoarei prin centrul său de pelerinaje la care au participat 16 tineri fără experienţă anterioară în pictura iconografică, dar care au reuşit în câteva zile să realizeze icoane deosebite. În timpul petrecut la mănăstire, cei mici au avut ocazia să experimenteze tehnici ale desenului şi picturii, menite să-i antreneze în exerciţii de dezvoltare a creativităţii. "În activităţile zilnice am împletit armonios pictura icoanelor pe sticlă cu rugăciunea şi duhovnicia, dar şi cu momente de relaxare şi joacă, specifice vârstei tinere. Participanţii s-au rugat împreună în fiecare zi la mormântul Sfântului Nicodim, au pictat mai multe ore pe zi, au luat parte la drumeţii, iar la final s-au bucurat de focul de tabără", ne-a declarat pr. Cristian Miloş, responsabilul catehetic al taberei. Tabăra de pictură - evenimentul duhovnicesc al verii Tabăra de pictură a reuşit să aducă bucurie nu numai în sufletele copiilor, ci şi ale părinţilor, care în aceste zile ne-au mărturisit despre bucuria şi pacea pe care le-au adus această activitate creativă. "Copiii ne-au povestit despre activităţile educative la care au luat parte şi de entuziasmul părintelui Cristian, al doamnei profesoare, al lui Filip şi al Andreei. În poze am văzut copii fericiţi şi am observat încă un lucru: grija cu care au fost supravegheaţi. L-am întrebat pe fiul meu dacă ar mai dori să meargă încă o dată, şi vreau să vă spun că a răspuns, fără nici o ezitare, că mai doreşte să meargă pe viitor într-o astfel de tabără. Îi mulţumim Bunului Dumnezeu că a îngăduit să ajungă copiii în această tabără, îi mulţumim Sfântului Nicodim pentru purtarea de grijă. Pentru mine această tabără este evenimentul verii, sau mai clar evenimentul duhovnicesc al verii, pentru schimbarea pe care a adus-o în inimile copiilor. Iar pe viitor, dacă Bunul Dumnezeu va îngădui, va fi o încântare şi o onoare pentru noi să participăm la astfel de evenimente", ne-au declarat Laurenţia Andrei Timar şi Marcela Dumitru Stoia, două mămici fericite. În fiecare icoană se văd îndrumarea profesorului şi talentul tinerilor pictori, dar şi harul pe care Dumnezeu l-a revărsat asupra lor. Copiii au învăţat în timpul petrecut la mănăstire că Bunul Dumnezeu îşi revarsă harul necesar pictării icoanelor nu doar peste pictorii experimentaţi, ci şi peste sufletele curate ale copiilor. Icoanele realizate au o valoare artistică deosebită şi vor fi sfinţite în cadrul unui eveniment ce va avea loc în muzeul Catedralei mitropolitane în această vară.