Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Tabără de șah la Mănăstirea Caraiman din Prahova
La Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la mănăstirea prahoveană Caraiman s-a desfășurat, în vacanța de vară, o tabără de șah la care au participat 21 de copii din București și Arad. În cadrul taberei, pe lângă activitățile dedicate șahului, copiii au participat la ateliere de creație, au mers în drumeții și au participat la programul liturgic.
Scopul principal al taberei a fost atât încurajarea celor mici să participe la activitățile și jocurile sportive de șah, dar și de fotbal, baschet și tenis de masă, cât și descoperirea valorii prieteniei, a colaborării și întrajutorării.
De asemenea, sub îndrumarea însoțitorilor Irina Coralia Candea, Florin Varga și Florian Bălăceanu, copiii au participat și la alte întreceri dedicate lor, precum partide de șah blitz și dezlegări de probleme, unde câștigătorii au primit premii. La concursul de dezlegări, locul întâi a fost ocupat de Timeea Mălureanu, iar la blitz și turneul general, de Gabriel Victor Candea.
„Argumentul esențial pentru care cei mici învață să practice sportul minții este că ajută într-un mod deosebit la dezvoltarea gândirii logice, a memoriei, a analizei, îmbunătățește capacitatea de comunicare și ajută copilul să aibă încredere în sine și să deprindă dorința de a lupta pentru victorie cu un simț de fair-play, acceptând totodată și înfrângerea ca pe o lecție importantă și gestionând-o într-un mod constructiv. Datorită șahului, care asigură joc, noutate și provocări într-un mod plăcut, copiii învață cu perspicacitate să facă cea mai bună alegere dintr-un număr mare de opțiuni. Șahul înseamnă și armonie și bună colaborare între piese pentru a obține victoria, așa cum aceste calități sunt necesare creștinilor pentru mântuire. Mai înseamnă, desigur, foarte multă gândire pe tot parcursul jocului, așa cum creștinii trebuie să fie atenți mereu la parcursul vieții lor. Iar faptul că pionii, piesele cele mai modeste, pot ajunge la capăt și deveni regine - piesele cele mai importante ale jocului, ne arată că și omul cel mai simplu poate ajunge important în Împărăția lui Dumnezeu, după multă perseverență”, ne-a transmis Daniel Petrescu, antrenor sportiv.
În cele șase zile petrecute la Mănăstirea Caraiman, șahiștii au vizitat și cascadele Urlătoarea și Spumoasa, Peștera Ialomicioara, Lacul Bolboci și Cheile Zănoagei.