Marți, 14 ianuarie 2025, conform calendarului neîndreptat, credincioșii ortodocși au sărbătorit Tăierea-împrejur după trup a Domnului și pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a oficiat Sfânta Liturghie la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Ciucur Mingir, Protopopiatul Cimișlia, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Tabără de sculptură religioasă la Teliu
Parohia Teliu-Vale, Protopopiatul Săcele, judeţul Braşov, în parteneriat cu Asociaţia social-culturală "Suflet Transilvan" şi Primăria comunei Teliu, a organizat în perioada 27 iunie - 2 iulie 2012 o tabără de sculptură intitulată "Tradiţii vechi în spirit nou", la care au participat 30 de tineri din Braşov şi Teliu, din Boiţa, judeţul Sibiu, Dobârlău, Mărcuş şi Lunca Mărcuş din judeţul Covasna şi din Harghita.
Tinerii prezenţi în tabără au fost îndrumaţi de meşterul popular Sorin Suciu din Braşov, inginer de profesie, dar şi absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Sfântul Andrei Şaguna" din Sibiu, iubitor al artei populare româneşti şi un foarte bun pedagog. Sub îndrumarea competentă a dânsului, tinerii s-au implicat foarte atent, mai ales că s-a lucrat cu unelte de sculptură foarte ascuţite, iar la final s-au putut bucura cu toţii de o expoziţie reuşită. Această manifestare a fost pentru toţi cei prezenţi o dovadă a faptului că poate exista o colaborare foarte frumoasă între cele trei instituţii de bază dintr-o comunitate: Biserica, Şcoala şi Primăria. Astfel, cei prezenţi în tabără au participat dimineaţa la Sfânta Liturghie în biserica parohială, apoi au primit masa în Centrul social-cultural "Sfinţii Ardeleni" al parohiei, lucrul efectiv desfăşurându-se în clădirea foarte primitoare a şcolii primare din Teliu-Vale. Primăria din Teliu a pus la dispoziţie cu generozitate spaţiile de cazare, dar şi microbuzele şcolare pentru deplasări. Peste 70 de exponate Fiecare dintre cei prezenţi a realizat două sau trei obiecte sculptate, în principal cruci tradiţionale de perete, dar şi monograme creştine, precum şi alte obiecte, toate acestea fiind prezentate într-o expoziţie care a cuprins peste 70 de piese. S-au folosit mai multe esenţe de lemn, pentru a-i familiariza pe copii cu proprietăţile specifice ale fiecărui material în parte: tei, paltin, cireş, dar şi un lemn exotic din Africa Centrală, numit abachi. "Cu toţii am fost de acord că nu expoziţia în sine a fost realizarea cea mai importantă a celor câteva zile de tabără, ci mai ales faptul că tinerii s-au apropiat de arta populară, că au pus mâna pe o daltă sau pe un cuţit special de sculptură şi că vor merge înapoi în comunităţile lor cu o cruce sculptată de ei înşişi. Bineînţeles că s-au legat prietenii şi cu toţii s-au arătat nerăbdători să participe la o ediţie viitoare", ne-a spus meşterul popular Sorin Suciu. Zilele de tabără s-au încheiat cu două excursii, prima dintre ele la Castelul Bran, la Cetatea Râşnovului şi la Peştera Valea-Cetăţii din Râşnov şi a doua la mănăstirile Cozia şi Frăsinei din judeţul Vâlcea. Manifestarea nu ar fi avut succes fără implicarea mai multor instituţii în organizarea acestor evenimente, în special preoţii parohi din localităţile de unde au venit tinerii, care au sprijinit în selectarea participanţilor, dar şi Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret prin Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Braşov. Instituţia a finanţat o parte din cheltuieli, restul fiind suportat de organizatori.