În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Tabără de tradiţie şi spiritualitate ortodoxă la Seminarul „Veniamin Costachi“
La Seminarul "Veniamin Costachi" a avut loc, în perioada 23 iulie-2 august, Tabăra de tradiţie şi spiritualitate ortodoxă. Au participat peste 80 de copii din mai multe ţări europene.
Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a IPS Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, la Seminarul Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamţ a avut loc, pentru a doua oară consecutiv, Tabăra de tradiţie şi spiritualitate ortodoxă, ediţia a V-a. Primele trei ediţii ale acestei reuniuni a tinerilor şi copiilor au avut loc în Mitropolia Olteniei, în apropierea Mănăstirii Tismana. Participanţii sunt copii români ortodocşi din întreaga Europă (Portugalia, Spania, Italia, Belgia, Franţa şi România). Tabăra a pornit la iniţiativa Înalt Preasfinţitului Părinte Iosif, care a oficiat duminică, 1 august, Sfânta Liturghie la Biserica "Sf. Ioan Iacob de la Neamţ" a Seminarului "Veniamin Costachi", la care au asistat toţi copiii participanţi ai taberei. Tabăra s-a încheiat cu Sfânta Liturghie Programul a fost bine stabilit. Pe parcursul zilei s-au derulat mai multe ateliere, jocuri recreative, vizite la obiectivele turistice etc. Părintele Mircea Filip, de la parohia "Sf. Trei Ierarhi" din Paris şi directorul Centrului de coordonare pedagogică al Mitropoliei Europei Occidentale şi Meridionale, ne-a oferit câteva amănunte cu privire la programul taberei pe care a coordonat-o. "Vineri, am avut bucuria de a-l avea în mijlocul nostru pe IPS Serafim, Arhiepiscopul Ortodox Român al Germaniei, Austriei şi Luxemburgului şi Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, care a vorbit copiilor pe înţelesul lor. Ne bucurăm că IPS Părinte Teofan ne-a îngăduit să poposim şi în acest an aici, la seminar, şi sperăm să trăim ultimele ore ale acestei tabere la intensitate maximă", a declarat pr. Mircea Filip. Copiii au pus în practică ceea ce au învăţat, scopul taberei fiind multiplu. În după-amiaza zilei de duminică, cei care au făcut parte din atelierul de teatru au arătat celorlalţi copii, care au lucrat în atelierele de pictură şi design, ceea ce au reuşit să facă. "Timp de o oră copiii atelierului de teatru au fost actori adevăraţi. Ştim cu toţii că un copil este actor clipă de clipă, doar că astăzi (n.r. duminică) şi-au expus talentele şi în faţa altora", a mai adăugat pr. Mircea Filip.