De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Tabăra „Împreună, să ne cunoaştem tradiţia şi valorile creştine” la a 14‑a ediție
În perioada 3‑15 iulie, în Eparhia Oradiei, la Mănăstirea Voievozi, s‑a desfășurat cea de‑a 14‑a ediţie a taberelor de creaţie religioasă intitulate generic „Împreună, să ne cunoaştem tradiţia şi valorile creştine”. Acestea au avut loc în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.
Cele două serii ale taberei desfășurate până acum au reunit aproximativ 60 de elevi din ciclul gimnazial de la diferite şcoli din Oradea, selectaţi în funcţie de rezultatele deosebite la învăţătură şi purtare, de premiile obţinute la Olimpiada de religie, etapele judeţeană şi naţională, şi de situaţia socială şi economică a familiilor din care provin copiii.
Scopul acestor tabere este acela de a le oferi copiilor şi tinerilor o alternativă creştină, viabilă şi educativă, de petrecere a timpului liber. Copiii s‑au bucurat de frumuseţile naturii, de binecuvântarea slujbelor religioase, de binefacerile drumeţiilor sau ale activităţilor sportive.
O componentă importantă a taberelor a fost reprezentată de cursurile de pictură pe sticlă, la care toţi copiii au participat, la sfârşitul perioadei de tabără fiecare reuşind să finalizeze câte o icoană, produsele muncii lor urmând a fi expuse într‑o expoziţie ce va fi vernisată după începerea anului şcolar 2023‑2024. În aceste demers, elevii au fost sprijiniţi de profesorii bihoreni Florina Iepure, Camelia Chiș, Romina Hulban şi Maria Bronţ, care, an de an, pe bază de voluntariat, participă la taberele de creaţie.
Zilnic, copiii au participat în mod activ la Sfânta Liturghie şi la slujbele de seară, îmbogăţindu‑se spiritual din frumuseţea cultului divin ortodox, precum şi la cateheze care au avut teme variate, menite să răspundă nevoilor lor spirituale. Din programul taberei n‑au lipsit drumeţiile, concursurile pe teme de cunoştinţe religioase sau cultură generală, vizionările de documentare şi filme cu mesaj creştin sau întrecerile sportive.
O altă activitate apreciată de elevi a fost organizată de doctor Diana Raț de la DSP Oradea, împreună cu alte cadre medicale care au venit în tabără pentru a le vorbi elevilor despre importanța mișcării, a alimentației și a activității fizice în general pentru sănătatea fizică și psihică.
Gazdele taberei, obştea monahală de la Mănăstirea Voievozi, în frunte cu starețul, protos. Chesarie Pondroș, au contribuit la reuşita proiectului.